Godinu dana rada frizerskog salona koji zapošljava OSI

friyerski_salon_status1
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 04.07.2017. u 06:05

Prvi i jedini frizerski salon u Crnoj Gori koji zapošljava osobe sa invaliditetom ovih dana proslavio je svoj prvi rođendan.

To pišu Dnevne novine. Salon “Status” nalazi se u nikšićkom naselju Humci, a za ovo vrijeme postao je jako popularan ne samo u tom kraju, već njegove usluge koriste mušterije iz čitavog Nikšića.

Objekat je otvoren u sklopu projekta “Mi hoćemo i možemo da radimo” koje NVO “Udruženje za pomoć licima ometenim u psihofizičkom razvoju” realizuje u okviru grant šema sa Zavodom za zapošljavanje Crne Gore.

U salonu je trenutno zaposlena jedna osoba sa invaliditetom koja radi kao frizer, i frizerka koja nije osoba sa invaliditetom, budući da je cilj projekta inkuzija, a ne izolacija.

Na taj način, oni uče jedni od drugih, sarađuju, druže se, i međusobno se pomažu.

U malom, ali ukusno sređenom salonu, DN su zatekle frizerku Jovanu koja je pravila moderne loknice svojoj stalnoj mušteriji Bojani.

“Ovdje mi je prelijepo, baš sam zadovoljna. Nije mi uopšte teško. Imamo stalne mušterije, imamo i nove, a to je najbitnije. Nedavno su kod nas bile maturantkinje, pravile smo im svečane frizure, i sve je to lijepo prošlo, prezadovoljne smo”, sa osmijehom kaže Jovana, dodajući da je joj je posebno važno kada se mušterije, poput Bojane, rado vraćaju.

Ni njena koleginica Ivana Žugić ne krije zadovoljstvo radom u tom salonu, koji je tokom svoje prve godine rada stekao određenu popularnost, pa ga posjećuju mušterije iz svih krajeva grada.

“Dogovaramo se oko svake frizure, jednostavno raposređujemo posao prema tome šta kome bolje leži, i na osnovu zahtjeva mušterija. Zajednički rad nam puno pomaže, jer se nadovezujemo i pomažemo jedna drugoj. Imale smo jako puno posla oko matura, imamo i često i mušterije za svadbe i druge svečanosti”, tvrdi Ivana, dodajući da se reklamiraju preko Fejsbuka i Instagrama, gdje se mogu pronaći sve potrebne informacije.

Planiraju i modernizaciju salona, dodaje ona, sa mnogim novim uslugama koje će ga učiniti još privlačnijim mušterijama.

Direktorica Udruženja Miluša Cica Žugić priča da uskoro očekuju realizaciju novog projekta u sklopu kojeg će proštiti usluge salona, te će mušterije na jednom mjestu moći da dobiju i kozmetičke usluge, depilaciju, šminku – sve ono što je jednoj dami potrebno.

“Uključićemo šest osoba sa invaliditetom u rad salona, od tih šest jedna koja je već tu proći će kroz dodatne obuke. To će biti nešto novo, nešto drugačije i inovativno. Osobe sa invaliditetom su kao i sve druge, i njima je potrebno sve ono kao i drugim članovima društva, i niko nema pravo da im to oduzme. Imamo jako puno mušterija, cijene su simbolične, o zaradi nekoj se ne može govoriti, i teško da možemo biti održvi jer nam treba kontinuirana finansijska podrška donocioca odluka”, pojašnjava Žugić.

Kako kaže, osnovna ideja tog udruženja koje postoji već 25 godina, jeste da korisnicima usluga obezbijede što je više moguće servisa.

“Pratimo ih bukvalno od rođenja, pa tokom cijelog života, pripremimo ih za različite periode. Imamo i logopeda, fizioterapeuta, psihologa, i trudimo se da poboljšamo njihove kognitivne i motoričke sposobnosti, da se pripreme i suoče sa novim situacijama u životu. Imamo i pravno savjetovalište gdje pružamo pravnu podršku roditeljima i čanovima porodica, potom savjete i kod kog doktora poći, kakva je razvojna mapa svakog djeteta i slično. Trudimo se i da ih porodice prihvate kako treba, da tu nema sažaljenja, prezaštićivanja, nekog nepovjerenja u njihove sposobnosti”, ističe sagovornica DN.

Socijalne servise podrške pružaju već više od 17 godina, a od 2011. krenuli su u proces zapošljavanja osoba sa invaliditetom. Kroz IPA projekat, uz podršku delegacija EU u Crnoj Gori, tada su zaposlili deset osoba sa invaliditetom.

“Mi nemamo dovoljnu podršku danas, oni su divni i oni bi htjeli da rade, ali definitivno naš sistem nije dovoljno dobro postavljen, nema nikakvih izdvajanja iz budžeta za rad ovakve organizacije. Sve stručne tretmane, zapošljavanje, i sve ostalo moramo sami da izguramo. Kod nas su usluge besplatne za sve članove, oni imaju sitnu partipicaju od 10 do 20e, dok se mi finansiramo isključivo putem projekata, a donacija i bukvalno da nema”, zaključuje ona.

 

Izvor: CdM

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Radnici Željezare su odlučili da sjutra idu za Podgoricu ispred zgrade Vlade i zatražiće prijem kod predsjednika Vlade, saopštio je predsjednik sindikata Ivan Vujović.