Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Golubović: Benefite Zakona o privrednim društvima da osjeti svaki privrednik

5302399_pkcg_ls
privrednakomora.me
  • Autor onogost.me
  • 26.02.2021. u 18:50

Benefite modernog Zakona o privrednim društvima treba da osjeti svaki privrednik, preduzetnik i cijeli ekonomski sistem, ocijenio je predsjednik Privredne komore (PKCG) Vlastimir Golubović.

On je, na godišnjoj sesija na temu “Primjena Zakona o privrednim društvima - izazovi i dileme”, kazao da je zadatak države i PKCG, kao nezavisne institucije privrede, ambijent koji osigurava sigurnost kapitala i garantuje konkurentnost u sređenom i modernom pravnom okviru za kompanijsko i preduzetničko djelovanje.

Branislav Radulović iz Udruženja pravnika smatra da je organizacijom sesije nastavljena uspješna saradnja i partnerstvo dvije asocijacije sa vrlo dugim tradicijama koje sežu od 1928. odnosno 1933. godine.

“Zakon o privrednim društvima je donijet u julu prošle godine i uređuje na potpuno novi način registraciju, organizaciju, upravljanje, restrukturiranje, prestanak i druga pitanja od značaja za privredna društva, preduzetnike i djelove stranih društava”, naglasio je Radulović.

Bivši dekan Pravnog fakuleteta u Beogradu, Mirko Vasiljević, kazao je da crnogorski zakon predstavlja dobar iskorak u odnosu na prethodni.

“Ipak, pojedini aspekti mogu biti unaprijeđeni, kako bi se korporativno upravljanje učinilo efikasnijim”, rekao je Vasiljević.

On je istakao da treba osloboditi od viška formalizma položaj društava sa ograničenom odgovornošću, jer je riječ o najzastupljenijem obliku privrednih društava.

“Nefleksibilan sistem korporativnog upravljanja “blokira život” ovim društvima. Svaka država koja želi da učini ekonomiju efikasnijom i privuče investitore mora da omogući ovaj obim korporativnih sloboda u upravljanju”, rekao je Vasiljević.

On smatra da Zakon nije adekvatno uredio pitanje interkompanijskih pravnih sporova i da sloboda ugovorne volje mora da postoji i u ovom pitanju.

Golubović je najavio da će svaka primjedba i sugestija biti predmet detaljne analize u Komori, nakon čega ćemo Ministarstvu i Vladi dostaviti nalaze i partnerski nastaviti da djeluju ka unapređenju zakonskih rješenja.

“Naš zadatak će biti da u interesu svakog privrednika, a samim tim i države, predlažemo zakone po mjeri vremena u kojem stvaramo, i u skladu sa potrebom što bržeg oporavka naše ekonomije”, zaključio je Golubović.

Izvor: Mina biznis

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Niko se ne kocka sa Fondom PIO i sve penzije, osim minimalnih biće uvećane već u januaru, kazala je gostujući u Jutarnjem programu TVCG ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić.
Premijer Milojko Spajić zajedno sa saradnicima i ministrima danas je predstavio program "Evropa sad 2". On je tom prilikom najavio da će prosječna zarada u Crnoj Gori uskoro biti 1.000 eura. Povećanje je najavljeno od 1. oktobra.