Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Građani će moći da kupuju stanove bez učešća

nekretnine-640x330_0
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 31.03.2018. u 06:38

U trećoj fazi projekta 1000 plus građani će moći da kupuju stanove bez učešća, kazao je Pobjedi generalni direktor za razvoj stanovanja u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Marko Čanović.

Predstavnici MORT-a definisali su sa komercijalnim bankama uslove javnog poziva za banke, a to su fiksna kamata stopa do 2,99 odsto, period otplate do 20 godina bez učešća, a obrada kredita će koštati do 0,3 odsto.

“Odluka o kriterijumima i postupku dodjele dugoročnih kredita za socijalno stanovanje je u proceduri pribavljanja mišljenja od nadležnih sekretarijata i ministarstava. Nakon što Vlada usvoju pomenutu odluku, biće objavljeni javni pozivi za banke i investitore, fizička i pravna lica, kao ponuđače stanova”, kazao je Čanović i dodao da će javni poziv za građane biti objavljen početkom maja.

“Zbog kašnjenja objavljivanja javnih poziva došlo je zbog trajanja pregovora sa bankarskim i građevinskim sektorom u cilju obezbjeđivanje najpovoljnijih uslova na tržištu za dugoročne kredite”,kazao je Čanović.

Treća faza rješavanja stambenih potreba građana po povoljnim uslovima je nastavak projekta 1000 plus, koji je uspješno realizovan kroz prethodne dvije faze 2010-2011. i 2015-2017. godine u saradnji i kroz kreditni aranžman sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope (CEB), uz uvažavanje pravila i procedura banke i domaćeg zakonodavstva.

U ovoj fazi predviđeno je 20 miliona eura.

“Imajući u vidu nižu kamatnu stopu i novitet, a to su stanovi iz starogradnje, koji će znatno uticati na smanjenje cijene kvadrata, očekujemo da će 450 do 500 domaćinstava, odnosno više od hiljadu članova tih domaćinstava riješiti stambeno pitanje”, kazao je Čanović.

U projektu 1000 plus, podsjeća, mogu učestvovati sva porodična domaćinstva čiji članovi nemaju riješeno stambeno pitanje i koji ispunjavaju propisane uslove.

“Planirano je da se 40 odsto dugoročnih kredita dodijeli zaposlenbim u javnom sektoru, 30 odsto bračnim parovima do 35 godina života, licima sa invaliditetom, samohranim roditeljima, porodicama sa djecom sa smetnjama u razvoju, mladima koji su bili djeca bez roditeljskog staranja i žrtvama nasilja u porodici”, objašnjava Čanović.

USLOVI

Uslovi koje građanin treba da ispuni za dodjelu kredita su crnogorsko državljanstvo, prebivalište u Crnoj Gori, da on ili član porodice nemaju stan, odnosno u susvojini više od trećine stana u posljednje tri godine, da je kreditno sposoban i da zadovoljava kriterijume u pogledu visine kumulativnih primanja.

Novina u ovoj fazi projekta je ponuda u starogradnji, a obaveza prodavca stana je da ima posjedovni list bez tereta, kao i da je stambeni objekat energetski efikasan, što utvrđuje lice kojem je Ministarstvo ekonomije dalo ovlašćenje.

    Pobjeda

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Reforma penzionog sistema biće definisana fiskalnom strategijom i nema bojazni od gašenja Fonda PIO, poručuju iz Pokreta Evropa sad, a nakon izjave ministra finansija Novice Vukovića, koji je kazao da se kroz program Evropa sad 2 planira korekcija penzijskih doprinosa.
Benzin je od danas skuplji dva centa, dok je cijena eurodizela niža jedan cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva.