Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Građevinski otpad privremeno će se odlagati uz Gračanicu

  • Autor Marija Goranović
  • 21.03.2024. u 08:08
Odbornici lokalnog parlamenta će se na sjednici zakazanoj u petak, 29. marta, izjasniti o određivanju lokacije za privremeno skladištenje neopasnog građevinskog otpada.

Ova lokacija, gdje bi Nikšićani dovozili građevinski otpad, planirana je na površini od 5.777 m2 uz rijeku Gračanicu.

Iz Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj za portal Onogošt objašnjavaju da je priobalje Gračanice u dugom periodu bilo prostor eksploatacije šljunka, bez rekultivacije, pretvoreno u udolinu, sa gomilama kamena preostalog od iskopavanja šljunka.

„Takav prostor decenijama se dodatno devastira svim vrstama otpada, u cjelini je u katastarskoj evidenciji upisan kao rijeka, što stvara privid o veličini i značaju vodotoka“, kazali su iz Sekretarijata.

Na lokaciji za privremeno odlaganje građevinskog otpada predviđena je nivelacija terena nasipanjem i zaštitni pojas između lokacije i vodotoka širine 10- 30m iza koga je vodotok.

„Na lokaciji je predviđen kontrola, prijem, tretman i odlaganje neopasnog građevinskog otpada, u propisanom periodu, nakon čega će se prostor odlaganja sanirati i urediti kao javni zelena površina. U cilju realizacije industrijske zone nizvodno od mosta broj 4 već je izvršeno izdvajanje iz parcele po načinu korišćenja upisane kao rijeka parcele za izgradnju objekata upisane kao neplodno zemljište“, kazali su iz Sekretarijata.

Predviđeno je da se privremeno odlaganje vrši najduže dvije godine od dana prijema građevinskog otpada. Tu bi se odlagao beton, cigle, pločice, keramika, plastika, olovo, cink, miješani otpad od građena i rušenja...

Lokacija bi bila ograđena, uz organizovanu čuvarsku službu i službu za prijem otpada.

U Odluci se navodi da bi privremeno skladište bilo dato na upravljanje i održavanje DOO „Komunalno“ Nikšić.

„Jedinica lokalne samouprave dužna je da obezbijedi vođenje evidencije o prijemu neopasnog građevinskog otpada na lokaciji, koju vodi subjekat koji upravlja privremenim skladištem neopasnog građevinskog otpada“, naveli su iz opštinskog Sekretarijata.

Odlaganje u početku besplatno, kasnije bi naplaćivali

Razlog za otvaranje skladišta je, kako objašnjavaju iz Sekretarijata, sprečavanje nekontrolisanog odlaganja neopasnog građevinskog otpada zaštita životne sredine i stvaranje uslova za preradu istog.

„Određivanjem lokacije i izgradnjom objekta za privremeno skladištenje neopasnog građevinskog otpada omogućiće se građanima i privrednim društvima da otpad nastao izgradnjom, održavanjem ili rekonstrukcijom objekata odlažu na za tu vrstu otpada određenu i uređenu lokaciju“, pojašnjavaju iz Sekretarijata.

Usluga za građane i privredne subjekte bi bila besplatna, a nakon određenog perioda bi se naplaćivala za privredne subjekte.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

4

  1. Pohvala_za_novinarku

    Uvijek odlicni clanci! Za Opstinu pitanje, pa da li se otpadi planiraju pored rijeka? Makar bili i cvrsti gradjevinski materijali. Niksic kao grad nikada nece napredovati kada se ovako tretiraju vodeni tokovi koji bi trebalo da budu vitalni dio razvoja grada i nose pozitivnu energiju i privlace privredne, drustvene, i sportsko-rekreativne aktivnosti, a ne ustajale barecine ispunjene otpadom. Grad koji ne vodi racuna o vodama, zelenilu, rasvjeti i kvalitetu vazduha ne moze se nadati bilo cemu dobrom. Prirodna sredina se ne smije ovako brutalno devastirati i zanemarivati! Kao da je problem uvesti red i kaznjavati neodgovorne gradjane. Pa, i EU Direktiva o odlagalištima utvrdjuje stroge zahtjeve za lokaciju odlagalista, kontrolu voda i prociscavanje procjednih voda, zastitu tla i vode, ukljucujuci bioloske barijere itd. Svi znamo da ce ta lokacija postati otpad za sve i svasta, pa ce poslije, kao Mislov Do, biti skuplje sanirati problem, nego da se nadje pravo mjesto u startu.

  2. Pa cete onda

    da placate masine da se taj otpad premjesti nedje drugo. lude kuce. i namjestanje poslova prijateljima vlasti.

  3. Rešenje je takvo da je devastiranje prostora nastavljeno, bez ikakvih izgleda za oporavak.Problemi se tako ne rešavaju.To je stavljanje posledica pod tepih dok uzroci cvetaju i zadovoljno trljaju ruke.To je samo privid rada dok je suština neodgovornost i neznanje.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Ministar zdravlja Vojislav Šimun kazao je da očekuje da će od jeseni transplantacije biti rađene i u Kliničkom centru. Gostujući na TVCG kazao je da rade na smanjivanju listi čekanja, te da je u pripremi nova metodologija zakazivanja pregleda. Istakao je da je broj bolovanja preko 30 dana smanjen za 50 odsto, a ispod 30 dana za 20 odsto.