Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Grbović: Ukoliko ne bude dogovora, idemo na arbitražu

grbovic
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 18.11.2016. u 09:03

Predstoji nam još jedan razgovor sa predstavnicima Republike Srpske. Ukoliko se ne dogovorimo, dug koji datira iz 1992. godine po osnovu koncesija za vode Bilećkog jezera, naplatićemo arbitražom, rekao je juče predsjednik opštine Nikšić Veselin Grbović.

Sporazum o izmirenju duga sa Republikom Srpskom postignut je 2003. godine. Po njemu, HE ,,Trebišnjica“ godišnje Opštini Nikšić treba da uplaćuje oko 300.000 eura, što znači da dug sada iznosi oko četiri miliona eura.

Spor datira iz vremena SFRJ. Izgradnjom i puštanjem u rad HE ,,Grnčarevo“ (HE ,,Trebinje“) 1967. godine, na dijelu crnogorske teritorije stvoreno je Bilećko jezero. Po međunarodnom pravu, po tom osnovu, Crna Gora ima pravo na kompenzaciju, što podrazumijeva učešće u proizvedenoj struji srazmjerno količini vode kojom se Bilećko jezero puni s njene teritorije, najmanje srazmjerno površini teritorije u ukupnoj površini jezera. Takođe, ima pravo i na naknade koje se uobičajeno plaćaju po tom osnovu, kako u Crnoj Gori, tako i u Republici Srpskoj.

Do realizacije sporazuma još nije došlo.

”Nakon što je tamošnja vlada usvojila odluku, dogodile su se velike poplave, pa smo mi njima pomagali. Pokušavali smo i s ministrom poljoprivrede i ruralnog razvoja Petrom Ivanovićem, kada smo bili u Banja Luci, da se dogovorimo, ali još se ta obećanja ne ostvaruju. U stalnom smo kontaktu i uskoro ću imati još jedan sastanak sa njima, a ako i to ne urodi plodom, preostaje nam jedino da arbitražom naplatimo potraživanja”, kazao je Grbović.

Grbović je u intervjuu Pobjedi istakao da lokalna uprava može da funkcioniše i bez tog novca, jer je, kako je rekao, počela da radi privreda.

”Mislim na Rudnike boksita, pa i na ”Javorak”, jer ćemo i tu ubirati novac od koncesija, a zna se, da posljednjih godina nijesmo imali ni euro po tom osnovu. Uz to, prihode očekujemo i od poreza na nepokretnost vjetroelektrana na Krnovu, a pojavljuju se novi investitori za gradnju još jedne vjetroelektrane na Gvozdu. Podsjećam, do kraja godine se očekuje početak proizvodnje u Mljekari Nika, Monteživ i Metalac rade, a to znači da se u Nikšiću otvara nekoliko stotina radnih mjesta”, kazao je Veselin Grbović.

Dio novca Opština dobija od donacija. Jednu donaciju od 150.000 eura obezbijeila je NR Kina i uskoro bi trebalo da bude na raspolaganju. Taj novac biće iskorišćen za uređenje ulica i trotoara oko centralnog gradskog Trga, čije će popločavanje početi na proljeće.

Grbović je za Pobjedu rekao i da je Opština obezbijedila novac za izgradnju parkinga u dvorištu Doma revolucije, čime je ozvaničen početak radova na rekonstrukciji tog zdanja u centru grada. On je rekao da je planirano 80 mjesta za parkiranje preko puta Tehnopolisa.

”Taj prostor je bio ograđen i potpuno zapušten. Odlučili smo da ga uredimo, a istovremeno smanjimo saobraćajne gužve u Ulici Radoja Dakića. U toku je čišćenje dvorišta Doma revolucije, a do Ulice Nika Miljanića i Skadarske, biće postavljena i nova metalna ograda, pošto je prethodna dotrajala”, kazao je Grbović.

On je napomenuo da su u budžetu za narednu godinu predviđena i sredstva za rekonstrukciju dijela Doma revolucije.

”Parcijalno ćemo rekonstruisati Dom revolucije, pridržavajući se projekta koji je dobio prvu nagradu na konkursu Ministarstva održivog razvoja i turizma. Radovi počinju na proljeće”, kazao je Grbović.

 

Izvor: portalanalitika.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Izvršni direktori Eelektroprivrede Crne Gore (EOCG) i Eko-fonda, Ivan Bulatović i Draško Boljević, potpisali su juče u Podgorici Sporazum o zajedničkom finansiranju i realizaciji projekta "Solari 5000+ (70 MW)" za fizička i pravna lica.
U Vladi smatraјu da nema osnova da Ustavni sud prihvati iniciјativu priređivača igara na sreću za ocјenu ustavnosti u vezi sa ukidanjem mogućnosti uplate novca na korisničke naloge preko trafika.
Ministarstvo saobraćaja i pomorstva saopštilo je da su predstavnici Crne Gore i Bosne i Hercegovine dogovorili da se u narednih 60 dana objavi javni poziv za izbor izvođača radova i nadzor na projektu izgradnje međudržavnog mosta preko rijeke Tare.