I loše navike, poput pušenja, imaju alternativna, manje štetna rješenja

pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 11.07.2023. u 09:33
Kad god krećemo sa promjenama životnih navika, prvi imperativ koji čujemo, kako od ljekara, tako i od najbližih ljudi, je da prestanemo sa pušenjem.

Najlakše je obećati. Ipak, iako svaki pušač može prestati sa pušenjem, neki ljudi ne uspiju ispuniti obećanje i zauvijek izgasiti cigaretu.

Mnogo veći broj je onih koji, uprkos svim upozorenjima, naporima i pokušajima, odluče da ipak ne liše sebe svoje loše navike.

Ipak, čak i loše navike mogu doživjeti svoje alternativne opcije, koje su manje štetne po zdravlje.

Kada je posrijedi pušenje, nauka je razvila tehnologije kojima je sada moguće zamijeniti cigarete, a kojima se i smanjuje rizik od bolesti izazvanih ovom navikom.

Kako one funkcionišu pokazaćemo na primjeru.

Najpoznatija i najpopularnija manje štetna alternativa na svijetu je uređaj IQOS, proizvođača Filip Moris, koji zagrijava a ne sagorijeva duvan. On je u Crnoj Gori dostupan već tri godine.

IQOS zagrijava, ne sagorijeva duvan

Ono što većina pušača treba da zna jeste da se nikotin oslobađa iz duvana već i na nižoj temperaturi, i to oko 250 stepeni Celzijusa. Tako da se do potrebne količine nikotina iz duvana može doći i bez sagorijevanja i svih pratećih štetnih materija koje nastaju iz sagorijevanja i duvanskog dima. Sve češće i glasnije svjetski eksperti iz oblasti javnog zdravlja ukazuju na bolju opciju, poput IQOS-a, za sve one pušače koji žele da promijene svoje loše navike, ali nisu spremni da je se u potpunosti odreknu.

Navode da odgovor može biti i u zagrijavanju, odnosno manje štetnim alternativama koje su bazirane na tehnologiji zagrijavanja duvana, pojašnjavajući osnovne razlike između aerosola i duvanskog dima.

Razlike između duvanskog dima i aerosola

Važno je razumjeti činjenicu da, iako je svaki dim aerosol, svaki aerosol ne mora nužno da podrazumijeva pojavu dima. Aerosol je kombinacija kapljica tečnosti, čvrstih čestica i vazduha, dok duvanski dim, sa druge strane, sadrži isključivo čvrste čestice. Aerosol koji se oslobađa kod korišćenja uređaja za zagrijavanje duvana, samo izgleda slično kao duvanski dim, ali je bitno drugačiji sastav, što je i ključna razlika u odnosu na tradicionalne cigarete. Bezdimni uređaji koji zagrijavaju duvan na temperaturi od oko 350 stepeni ne stvaraju dim već aerosol, takvim zagrijavanjem se emituje i do 95 odsto manje štetnih materija u odnosu na cigarete.

Samo naučno potvrđene opcije su dobra odluka

Bezdimni proizvodi nisu u potpunosti bez rizika jer koriste duvan koji sadrži nikotin, a koji opet stvara zavisnost. S obzirom na to da je utvrđeno da zapravo sagorijevanje duvana proizvodi najveći broj štetnih materija, eliminacijom ovog procesa, bezdimni uređaji značajno smanjuju njihov broj. Ovi proizvodi nisu namijenjeni maloljetnim osobama.

Takođe, ono što je važno naglasiti, ukoliko su proizvedeni po strogim standardima kvaliteta i bezbjednosti, mogu biti dobra zamjena za ljude koji bi inače nastavili da puše cigarete.

Najbolji primjer je upravo IQOS koji je dobio potvrdu Američke agencija za hranu i ljekove (FDA) da je proizvod sa naučnom potporom, fundamentalno različit od cigareta te da je izloženost štetnim i potencijalno štetnim materijama prilikom korišćenja ovog uređaja značajno smanjenja u odnosu na pušenje klasičnih cigareta.

 

Promo sadržaj

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Najveći procenat građana, 63,9 odsto, živi u domaćinstvima koja ne mogu priuštiti nedjelju dana godišnjeg odmora van kuće, dok najmanji procenat, 13,9 odsto, živi u domaćinstvima koja ne mogu priuštiti adekvatno zagrijavanje stana ili kuće. To su podaci iz Ankete o dohotku i uslovima života u 2022. godini, koju je objavio Monstat.
  Jasna Vujović iz Direktorata za unutrašnje tržište i konkurenciju kazala je da nadležni očekuju da će akcija Stop inflaciji uticati na smanjenje opšte, ali i stope inflacije hrane. Poručila je da proizvodi antiinflacione korpe ne mogu biti ispod prosječnog kvaliteta za određenu grupu, te da liste nijesu konačne, već da će se proširivati.