I od 1. januara ista cijena električne energije

TVCG
 • Autor onogost.me
 • 01.12.2022. u 09:11
Direktorica Regulatorne agencije za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti Milica Knežević, istakla je da će cijena električne energije od 1. januara ostati ista, kao i do sada, odnosno da neće biti povećanja.

Kako je objasnila, CEDIS je povukao zahtjev za poskupljenje i toj kompaniji predstoji zahtjevan upravaljački period da nađe balas između poslova koje mora ispuniti bez prihoda koji je tražen od regulatorne agencije.

“Ostaje ista stavka koja se tiče aktivne energije koju određuje EPCG, kao aktivni proizvođač kod nas, a to je skolo pola računa i stavka na obnovljive izvore energije. Regulatorna agencija je donijela odluku da se primjenjuju privremene cijene, odnosno one koje su na nivou cijena danas. Što znači da neće biti povećanja u dijelu mrežerine koju stavku ispunjava CEDIS, jer se to odnosi na domaćinstva. To su mrežne usluge za domaćinsta i tu nema izmjena”, naglasila je Knežević.

Ovo je odlučeno na sjednici predstavnika Regulatorne agencije i energetskih kompanija, EPCG CEDIS i CGES 29. novembra, a na kojoj je CEDIS i povukao raniji predlog o povećanju cijene.

CEDIS-u, dodaje, predstoji zahtjevan upravaljački period da nađe balans između troškova koje ima po osnovu održavanja, izgradnje, unapređenja kvaliteta, smanjenja trajanja prekida u napajanju, obaveza prema dobavljačima i zaposlenima i odluke o povlačenju zahtjeva za utvrđivanja novog regulatorno dozvoljenog prihoda.

“Agencija je donijela i odluku da kupci ne plaćaju više obaveze prema COTE, već da to plaćaju isključivo tržišni učesnici”, naglasila je Knežević.

Što se tiče CGES imao je rezulatate iz ranijeg investicionog ciklusa i izgradnje međunarodnih kapaciteta, što je uticalo na povećanje njenih prihoda, pa su uspjeli da amortizuju tržišna negativna kretanja.

Podvlači da sve energeteke komapnije i EPCG i CEDIS I CGES moraju da obezbijede dovoljno energije za funkcionisanje domaćinstava i privrednih subjekata i to je javni interes u čijem ispunjavanju do sada nije bilo problema.

Objašnjava da treba imati na umu da se cijena električne enegrije formira po stavkama.

“Kada kupujete vodu vi ste u toj cijeni platili i ambalažu i dizajn i gorivo kojim je stigla do prodavnice, ali i utrošenju električnu energiju u tom procesu i tu nemate stavke, odnosno imate samo jednu. Kod električne energije imate stavke za taj jedan kilovat sat koji je od proizvođača, preko mreže, sa održavanjem, došao do potrošača. I to je dobro, jer su to djelatnosti koje svakog od kupca interesuje, a i u odnou na svaku stavku se formira krajni račun”, objasnila je Knežević.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Bivšim radnicima nikšićke Željezare počelo je suđenje u Osnovnom sudu, po tužbi bivšeg vlasnika fabrike za "ometanje službenog lica u vršenju službene radnje". Radnici su poručili da se ne osjećaju krivima, jer su branili fabriku i svoja radna mjesta.
  Na današnjem zboru radnici Željezare odlučili su da do ponedjeljka, 6. februara čekaju zvaničan poziv od EPCG za obećano zaposlenje. Ako poziva ne bude, narednog dana 7. februara, počeće proteste ispred upravne zgrade EPCG, kazao je predstavnik sindikata Ivan Vujović.