Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Izabrali najbolja rješenja za “Sunčani grad”

Časopis “Prostor”
 • Autor onogost.me
 • 06.06.2024. u 07:51
Žiri je izabrao rezultate konkursa za idejno arhitektonsko rješenje stambeno- poslovnog kompleksa “Sunčani grad”.

Prvu nagradu osvojio je tim u sastavu Srđan Tadić, Aleksandar Marsenić, Bojan Vlahović za izvanredan koncept koji spaja urbanizam i prirodu, objavio je specijalizovani časopis za arhitekturu „Prostor“.

Druga nagrada pripala je timu Miloš Gačević i Gavrilo Vuković za inovativno rješenje sa centralnom pješačkom platformom.

Matija Vujović, Ljubica Perić, Majda Koštreba i Emilija Petrović osvojili su treću nagradu za harmoničan spoj prošlosti i sadašnjosti.

Prva nagrada je u iznosu od 50 hiljada eura, druga 20 hiljada, treća deset hiljada, kao i dva otkupa od po pet hiljada eura.

Otkup su osvojila dva tima – prvi tim: Dijana Vučinić, Tijana Mojsovska, Anđela Bubanja i Nikolina Đukanović, drugi tim - Miomir i Srđan Lužajić.

Konkurs je raspisala Elektroprivreda Crne Gore i Opština Nikšić, a cilj je bio prikupljanje najkreativnijih rješenja koja će doprinijeti urbanom razvoju i unapređenju kvaliteta života u Nikšiću.

O najboljim rješenjima je odlučivao žiri u sastavu: Aleksandra Tošić Jokić, arhitekta-urbanista - predsjednica žirija, Mladen Vujović, glavni gradski arhitekta - član žirija, dr Duško Lučić, redovni profesor na Građevinskom fakultetu UCG - član žirija, Jelena Stojkov, arhitekta-urbanista - član žirija i Dražen Arbutina, arhitekta-urbanista - član žirija.

Iz EPCG su ranije podsjetili da je osnovni cilj konkursa izbor najboljeg idejnog arhitektonskog rješenja za područje konkursa koje obuhvata parcele pretežno u vlasništvu EPCG, koje će poslužiti kao osnov za razradu kroz detaljni urbanistički plan i/ili glavne projekte, što će slijediti nakon odabira prvonagrađenog konkursnog rada.

“Opšti i krajnji cilj je remodelacija i reafirmacija prostora koji će svojim sadržajem i izgledom doprinijeti razvoju Opštine Nikšić, koji će radikalno izmijeniti izgled i korišćenje zone stvaranjem novog identiteta stambenih naselja sa sadržajima društvenih i centralnih djelatnosti i uređenim javnim prostorima, uz povezivanje sa gradskim strukturama u kontaktnim zonama”, naveli su ranije iz energetske kompanije.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  1

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Promet hrane u trgovini na malo 2020. godine iznosio je oko 668 miliona eura, dok je prošle godine za hranu u našim prodavnicama potrošeno oko milijardu i 154 miliona eura, pokazuju podaci Monstata.
  Projekcija filma o uspješnim ženama sa invaliditetom „Treger“ biće održana večeras, sa početkom u 18 časova, u Nikšićkom pozorištu.
  Struja bi od 1. januara naredne godine mogla biti skuplja jer će, zbog remonta Termoelektrane u Pljevljima, Elektroprivreda biti primorana da na tržištu kupuje nedostajuću energiju.