Izradom suvenira do posla za OSI i obogaćivanja turističke ponude Nikšića

59337319_588755718199551_1728457868279021568_n
Marija Goranović
  • Autor onogost.me
  • 06.05.2019. u 12:43

Magneti, suveniri i privesci sa raznim motivima Crne Gore izrađeni od drveta i epoksidne smole u protekla tri mjeseca pravile su osobe sa invaliditetom u okviru projekta „Izradom suvenira do zapošljavanja osoba sa invaliditetom“.

U proteklih 12 mjeseci pomenuti projekat je realizovala firma „Oganj“ iz Nikšića, čiji je vlasnik Goran Macanović na današnjoj konferenciji predstavio rezultate.

 „U okviru ovog projekta smo uključili šest osoba sa invaliditetom, koji su prošli tromjesečnu obuku izradu suvenira, magneta, privezaka i drugih ukrasnih predmeta. Obuka je obuhvatala rad na CNC mašini i kater ploter štampaču, kao i sama izrada magneta, suvenira i drugih ukrasnih predmeta. U toku projekta smo imali obavezu da od šestoro osoba sa invaliditetom na osam mjeseci zaposlimo njih četvoro međutim, mi smo taj cilj prevazišli pa smo zaposlili svih šest osoba na period od osam mjeseci. Od prvog maja zaposlili smo njih  troje na period od šest mjeseci“, istakao je Macanović.

Za izradu predmeta koristili su suvo bukovo drvo i epoksidna smola. Kako nam je objasnio Macanović epoksidna smola je nepoznanica u Crnoj Gori, pa je bilo potrebno dosta vremena da otkriju sve tajne u radu sa njom, kao i da je specifičnost ovog materijala što dolazi U tečnom stanju, ali kada se izlije i osuši dobije se efekat stakla.

Pored zapošljavanja lica sa invaliditetom, prema riječima Macanovića, cilj projekta je da obogate turističku ponudu kako Nikšića, tako i Crne Gore, kroz proizvodnju suvenira, magneta  i drugih predmeta koje će kupovati turisti koji posjete našu zemlju.

„Ono što je karakteristika ovog projekta je način na koji vidimo distribuciju ovih proizvoda. Kroz ovaj projekat smo osmislili i kreirali poseban automat za prodaju suvenira i pokušaćemo da ga distrubuiramo po hotelima i drugim objektima za smještaj turista i da na taj način povećamo njihovu turističku ponudu“, objasnio je on.

Iako je po obrazovanju profesorica maternjeg jezika i književnosti, Mirjana Spasojević nije mogla da se zaposli u struci, pa se prijavila za ovaj projekat i sada je  jedna od troje zaposlenih na period od šest mjeseci. Ističe da se prvi put oprobala u izradi suvenira, ali da je jako brzo savladala sve tehnike.

„Radili smo šest sati dnevno, napravili smo veliki broj privezaka, magneta, u zadnje vrijeme smo počeli izradu lampi, oni su kombinacija drveta i epoksidne smole. Bilo je zadovoljstvo raditi na ovom projektu zato što smo mogli ispoljiti razne vidove kreativnosti u različitim vrstama materijala i tehnika, bilo je jako zanimljivo druženje“, sa zadovoljstvom priča Mirjana.

Projekat je finansirao Zavod za zapošljavanje Crne Gore, a posjetioci u Tehnopolisu su danas imali priliku da pogledaju izrađene predmete.

Marija Goranović

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je kroz ovogodišnji Agrobudžet objavilo javni poziv za dodjelu sredstava podrške investicijama u izgradnju bunara i bistijerni.
Od početka 2023. godine na aerodromima u Crnoj Gori prevezeno je 300.000 putnika, što je 17 odsto više u odnosu na prvi kvartal rekordne 2019. godine, kazao je predsjednik Odbora direktora Aerodroma Crne Gore Eldin Dobardžić.