Jubilarni deseti „Dani drenjina“ okupili veliki broj izlagača i građana

22199009_10210131321655190_256566119_o
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 01.10.2017. u 12:41

U Nikšiću je danas održana deseta Drenjinijada - mali jubilej za manfestaciju koja je ove godine okupila četrdesetak izlagača iz svih krajeva Crne Gore.

Džemovi, likeri, rakije, vina bili su u ponudi domaćih proizvođača, a ovu turističko-privrednu manfestaciju je tradicionalno posjetio veliki broj građana. „Dani drenjina“ organizuju se svake godine u toku „Septembarskih dana“ kako bi se promovisala ljekovita svojstva ove voćke koja se od davnina koristi za liječenje bolesti bubrega, dijabetesa, čira, probave kao i za jačanje imuniteta.

Kako je istakao predsjednik NVO „Dani drenjina“ Slobodan Bato Mirjačić, ova čudotvorna voćka se sve više koristi, pa je i ova manifestacija brojnija svake godine. Tako je podsjetio da je prije deset godina, kada su krenuli prvi „Dani drenjina“, bilo svega pet izlagača.

„Nadam se da će u narednom periodu biti još više drenjina, a da ovi proizvođači formiraju poljoprivredna dobra i da se pojavljuju na sajmovima širom Crne Gore“, kazao je on.

Prema riječima rukovodioca Savjetodavne službe u biljnoj proizvodnji Vukote Stanišića, Nikšić je postao prepoznat po drenjinijadi. On je ukazao na značaj ove biljke istakavši da ona traži samo malo pažnje a za uzvrat daje mnogo toga.

 „Ono što je bitno i na čemu moramo da radimo svi zajedno je izgrdnja brenda i da na taj način valorizujemo cjelokupan potencijal koji ova opština ima, posebno zahvaljujući ovoj biljci u čiju smo se slavu okupili“, naveo je Stanišić.

Da mu je drago što nikšićka drenjinijada svake godine umnožava članstvo i što se drijen sve više promoviše kazao je Stevica Lukač, predstavnik “Drvarske drenjinijade“, manifestacije koja traje već 17 godina.

“To je ogroman korak ka popularizaciji proizvodnje u poljoprivredi i sticanju navika da se od sopstvenog imanja može pristojno živjeti i od njega prehranjivati porodica. To je veliki zadatak za buduće generacije”, naglasio je Lukač.

A na popularnoj nikšićkoj drenjinijadi danas su se, između ostalih, mogli vidjeti i proizvodi Dragice Šundić.

„Ne kaže se uzalud zdrav kao drijen. Naši proizvodi su čisto domaći, voćka nije ničim tretirana, sve priroda daje“, objasnila je kratko ona ljekovitost ove biljke.

Jeleni Mićković ovo je drugo učešće na ovoj manifestaciji.

„Počela sam proizvode da pravim zbog djece, džemove prije svega, potom i likere za svoju dušu. Iskreno, najviše ih pravim zbog tih čuvenih ljekovitih svojstava. Kažu da je dobra za stomak,imunitet“, tvrdi ona.

Iako su štandovi odisali mirisom i ljepotom, titulu najljepšeg odnio je štand Dragice Mirjačić.

„Radim sa puno ljubavi i zadovoljstva, sakupljam, pravim razne prerađevine, a najviše pažnje poklanjam kvalitetu, a najbolju ocjenu o svemu tome daju moji kupci“, kazala je Mirjačić dodajući da su stranci sve više zainteresovani za drenjine.

Štandu Radoja Bukilića iz Kolašina pripalo je drugo mjesto, a kako kaže on, za proizvode je zaslužna njegova supruga.

„Drenjinama se bavimo desetak godina i to nam je kao hobi i dodatni izvor zarade. Nažalost, narod nema novca“, iskren je Bukilić.

Treće mjesto pripalo je Oliveri Dragnić iz Morakova.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Sve vrste goriva u Crnoj Gori od ponoći su jeftinije jedan do devet centi, saopštilo je Ministarstvo kapitalnih investicija.
Uprava prihoda i carina je od 1. januara do 30. novembra 2022. godine ostvarila bruto naplatu prihoda u iznosu od 1.908,9 miliona eura, što je za 170 miliona eura ili 10 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, a za 120 miliona eura ili 7 odsto više u odnosu na 2019. godinu. Ostvarena naplata je iznad plana prihoda u navedenom periodu za 163 miliona eura ili 9 odsto.