Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

”Kamate za stambene i potrošačke kredite oko pet odsto”

pare_banka_krediti
pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 24.03.2024. u 20:43
Građani će ubuduće moći da se zadužuju po povoljnijim uslovima, jer će sve banke uskoro ponuditi stambene i potrošačke kredite po nižim kamatnim stopama od 1 do 2 odsto.

Osim jeftinijih kredita, građani mogu računati i na duži rok otplate. Ipak, kako stvari stoje na tržištu nekretnina, ne znači da će građani lako rješavati stambena pitanja.

Prosječna zarada već odavno nije dovoljna za podmirivanje ni osnovnih troškova života, pa su za bilo koju veću investiciju građani prinuđeni da uzimaju kredit. To će ubuduće moći da rade po povoljnijim uslovima, jer su bankari i Centralna banka nedavno dogovorili snižavenje kamatnih stopa od 1 do 2 odsto za potošačke i stambene kredite.

"Ako imate do sada da je bilo kod novoodobrenih kredita prosječna kamatna stopa negdje oko 7 odsto sad bi trebalo da bude oko 5 odsto", ističe Bratislav Pejaković iz Udruženja bankara.

Nije kamatna stopa jedina povoljnost, kod nekih banaka na stambene kredite ročnost će biti 30 godina, za mlade bračne parove koji kupuju prvi stan kamatna stopa će biti do 3,99 odsto.

Najava da će bankari spustiti kamatne stope obradovala je građane. Vjeruju da će to biti korisno pogotovo za one koji još uvijek nemaju krov nad glavom.

Podaci agencija za nekretnine, međutim nijesu ohrabrujući. Od početka godine bilježe blagi pad potražnje, ali ne i cijena. Tako je prosječna cijena kvadrata stana i dalje 1.700 eura, dok je na pojedinim lokacijama u Glavnom gradu i primorju znatno veća. Zato agenti za nekretnine ne očekuju da će povoljniji krediti značiti da će građani sada lakše rješavati stambeno pitanje.

"Mislim da se možda zakasnilo, jer svi oni koji su kupovali stanove su kupili po tim nepovoljnijim uslovima. Mislim da nema značaja broj kupaca koji će te pogodnosti moći da iskoriste", navodi Stefan Mišković iz jedne od agencija za nekretnine.

Neka su očekivanja da do pada cijena neće doći tako brzo, ne makar prije kraja 2024",

Zbog svega toga mnoge građane i dalje će mučiti dilema - šta se više isplati iznajmljivati ili kupiti stan na kredit po trenutnim cijenama.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  1

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Poreski inspektori su od 1. maja do 7. jula obavili 805 provjera regularnosti poslovanja poreskih obveznika i utvrdili nepravilnosti kod njih 133, na osnovu čega su izdali 177 prekršajna naloga sa ukupno izrečenim novčanim kaznama od 580,4 hiljade eura.
  Zakonom o budžetu za 2024. godinu planirano je 240.012.958,82 eura za realizaciju 332 projekta ukupne procijenjene vrijednosti 2,9 milijardi eura, a u prvih šest mjeseci 2024. godine potrošeno je 61,2 miliona eura, što je 26% od planiranog iznosa.