Klimatske promjene prijete mediteranskom turizmu

majorka-spanija-letovanje
  • Autor onogost.me
  • 16.08.2015. u 17:19

Klimatske promjene ozbiljno prijete turističkoj industriji u mediteranskim zemljama poput Španije i Italije, navodi se u evropskom izvještaju o uticaju klime na turizam. 

U studiji pod nazivom Vrijeme je ključno: prilagođavanje turizma klimatskim promjenama u Evropi, upozoreno je da bi zbog promjene klime sunčani jug Evrope mogao postati manje zanimljiv turistima, piše britanski The Independent, prenosi SEEbiz.

Toplija i sušna ljeta u južnim zemljama kao što je Španija mogla bi dovesti do češćih suša, šumskih požara i gubitka divljih staništa.

“Rast temperature mogao bi te zemlje učiniti previše toplim da bi se u njima ugodno uživalo na vrhuncu ljeta“, navodi se u studiji.

I dok bi južne zemlje mogle izgubiti, one sjevernije, s umjerenijim ljetima, zabilježile bi rast turističkog prihoda.

Najveći gubitnici bili bi Španija i Bugarska, a turistički bum doživjele bi baltičke zemlje Letonija i Estonija, kao i Slovenija i Slovačka.

To ipak ne znači da bi turisti trebalo da otkazuju ljetne aranžmane za Španiju, jer se predviđanja iz studije odnose na 2100. godinu.

Iako je to daleko, stručnjaci savjetuju da se sa mjerama počne odmah.

Procijenili su da bi južne mediteranske zemlje mogle godišnje gubiti do 0,4 odsto bruto domaćeg proizvoda BDP. 

U slučaju Španjolske, to je gubitak od 5,6 milijardi eura.

S druge strane, turistički prihodi na sjeveru bi porasli, ali samo oko 0,32 odsto BDP-a što znači da bi kontinent ukupno bio na gubitku.

Studija čiji su autori Salvador Barrios i Juan Ibanez Rivas takođe upozorava da bi promjena temperature mogla uticati i na to kada i koliko često ljudi putuju.

Autori kažu da bi turisti mogli rasporediti odmor ravnomjernije, tokom cijele godine i uzimati kraće odmore kako bi iskoristili dobro vrijeme u drugim godišnjim dobima.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Na današnjem zboru radnici Željezare odlučili su da do ponedjeljka, 6. februara čekaju zvaničan poziv od EPCG za obećano zaposlenje. Ako poziva ne bude, narednog dana 7. februara, počeće proteste ispred upravne zgrade EPCG, kazao je predstavnik sindikata Ivan Vujović.