Kovačević: U ponedjeljak sastanak u Vladi o mogućnosti da država i EPCG preuzmu Željezaru

onogost.me
  • Autor Marija Goranović
  • 12.08.2022. u 16:00
Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević saopštio je da je u ponedjeljak u osam sati zakazan sastanak u Vladi, na kome će sa premijerom Dritanom Abazovićem i predsjednikom Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Milutinom Đukanovićem razgovarati o mogućnosti da država i EPCG preuzmu Željezaru.

Predstavnik radnika Ivan Vujović poručuje dok se ne potpiše ugovor o preuzimanju fabrike ostaju na istim pozicijama.  Štrajk glađu se ne prekida, a radnici ostaju do daljeg u krugu fabrike, saopštio je Vujović.

Kovačević je danas obišao radnike Željezare koji štrajkuju glađu. Rješenje situacije u Željezari za Kovačevića je da Vlada kupi fabriku od novca koji joj je prošle godine ustupila Elektroprivreda Crne Gore (EPCG). Kako je kazao, prema dostupnim informacijama riječ je o 30 miliona eura.

„Ja sam sinoć kroz sami razgovor sa radnicima i slušajući izjave koje su dali, gdje su pozivali Elektroprivredu Crne Gore da se uključi u čitavu ovu situaciju, na osnovu onih informacija koje su nam u prethodnom periodu bile javno dostupne, imao sa njima jednu ideju. Svi znamo da je prošle godine EPCG Vladi ustupila svoju dobit u vrijednosti od 30 miliona eura, da vidimo da li postoji mogućnost da država sa tim novcem eventualno kupi Željezaru i da je na upravljanje EPCG ili da napravi od nje neki proizvod koji bi bio primamljiv nekim zdravim investitorima“, kazao je danas Kovačević prilikom obilaska radnika.

On je kazao da je dogovor bio da na zahtjev radnika kontaktira premijera Dritana Abazovića i potencijalnog investitora Miodraga Daku Davidovića.

“Zbog obaveza koje sa imao jutros još uvijek nijesam pokušao to da uradim“, kazao je Kovačević.

Istakao je da o preuzimanju Željezare nije razgovarao sa predsjednikom Odbora direktora EPCG Milutinom Đukanovićem.

„Ovo će vjerovatno biti nepopularna izjava sa moje strane i prebacanje vrućeg krompira u njihove ruke. Krompir je vruć i nekome će ruke i tako i tako sagoreti, ako ga drži više ruku možda ugasimo plamen“, kazao je Kovačević.

Predstavnik radnika Ivan Vujović pozdravio je predlog da Vlada kupi Željezaru i da je na upravljanje EPCG.

„Iz prostog razloga što mislimo da država i EPCG imaju kapacitet da preuzmu fabriku. Imamo veliki broj krovova gdje bi mogli da budu solarni paneli“, kazao je Vujović.

Zahvalio je Kovačeviću što je svaki put došao kada su radnici štrajkovali, navodeći da je to „prvi gradonačelnik koji je to uradio“.

Jutros je intervenisala i Hitna pomoć, jer je jednom od radnika pozlilo.

 

 

 

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

U Crnoj Gori se prema posljednjim podacima odmara oko 33 hiljade turista, što je 20 odsto više u odnosu na prošlu godinu, saopštila je direktorica Nacionalne turističke organizacije (NTO) Ana Tripković Marković. Kaže i da smo u na 70 odsto rekordne 2019.
Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) odlučio je da se popust za električnu energiju za domaćinstva, koji je važio od 1. jula do 30. septembra, primjenjuje do kraja godine.