Krivokapić: Poslije duže vremena imaćemo budžet za koji nećemo raditi rebalans

dsc_9686
  • Autor onogost.me
  • 18.12.2015. u 13:04

Poslednja ovgodišnja sjednica SO Nikšić donijela je obiman dnevni red u kojem je kao i obično, najviše pažnje privukao budžet. 

Odbornici su danas usvojili rebalans budžeta za 2015. godinu koji iznosi oko 27,2 miliona eura, kao i budžet za narednu godinu u visini od 19,88 miliona eura.

Sekretar za finansije opštine Nikšić, Đoko Krivokapić, kazao je da je budžet za tekuću godinu prvobitno planiran na nivou od 22,7 miliona eura, ali je rebalansiran zbog kreditnog zaduženja kod NLB Montenegro banke u iznosu od 5,5 miliona eura, čime je u konačnoj sumi dostigao iznos od 27,2 miliona eura.

„Taj kredit je u potpunosti poslužio za refinansiranje postojećih kreditnih obaveza i za sprovođenje programa za dobrovljni prestanak radnog odnosa u organima lokalne uprave.  Ovim zaduženjem je opština Nikšić značajno smanjila kako mjesečne , tako i godišnje obaveze po osnovu otplate kredita, uz istovremeno značajno smanjenje kamatne stope koja je prepolovljena. Kroz efekat smanjenja u dijelu bruto zarada, opština će za nešto više od godinu u potpunosti izmiriti obaveze po kreditu obezbijeđenom za otprmenine, čime se u konačnom stvaraju uslovi za redovno izmirenje budžetskih obaveza“ poručio je Krivokapić dodajući da su otpremnine dobrovoljno prihvatila 102 zaposlena u organima lokalne uprave.

Kako je obrazložio, još početkom godine bilo je jasno da će biti neophodno uraditi rebalans, ali da se to desilo tek krajem 2015. zbog normativnih poteškoća oko povezivanja staža zaposlenima koji su se prijavili za odlazak.

On je posebno skrenuo pažnju na izostanak budžetskog priliva u stavci prodaje nefinansijske imovine. Opština je u tekućoj godini ostala bez čak oko 880.000 eura na račun otkupa zemlje, odnosno njene kasnije prodaje potencijalnim investitorima,  na potezu izmđu Osnovnog suda i Filozofskog fakulteta, budući da su, kako je kazao Krivokapić, vlasnicima parcela naglo porasli apetiti.

„Ipak godinu samtram stabilnijom od prethodne. Cjelokupni privredni ambijent je poboljšan, iako još nedovoljno da bi nivo investicija bio na željenom niovu“, jasan je Krivokapić.

Mnogo više razloga za optimizam, kada je u pitanju konsolidovanje finansija on , kako priznaje, očekuje u narednoj godini. Budžet je projektovan na 19,88 miliona eura, sa jasnim okvirima u prihodnoj i rashodnoj strani, pa očekuje da će kao takav omogućiti bolji privredni ambijent u 2016. godini kada je nikšićka opština u pitanju.

„ Ovaj budžet bih opisao konzervativnim. A vjerujem da će, poslije niza godina, ovo biti prvi budžet za koji nećemo raditi rebalans“, istakao je Krivokapić.

Odbornica DPS-a , Rajka Radonjić, takođe smatra da je budžet zasnovan na realnim projekcijama te da će, kako je kazala, utemeljiti budući prosperitet grada. 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Odluku o dopuni odluke o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja, prema kojoj će će proizvođači građanima morati prodavati tonu peleta po cijeni do 269 eura.
Predsjednik Savjeta Agencije za zaštitu konkurencije Dragan Damjanović, istakao je da to regulatorno tijelo mora ispitati zakonitost postupka EPCG da preuzime Željezaru uz pomoć države, te da smatra da to može biti problematično iz ugla EU regulative o državnoj pomoći i sa aspekta ispunjavanja pravila iz poglavlja 8 - konkurencija.