Lokalna turistička organizacija na udaru nakon izmjene zakona o TO

dsc_3111
  • Autor onogost.me
  • 26.11.2015. u 21:27

Nikšić kao tranzitna sredina poslednjih godina pokušava na turističkom planu, koliko toliko, učiniti interesantnijim svoju ponudu ne bi li što više prihodovao od turističkih posjeta. Ipak, izmjena zakona o turističkim organizacijama, kako sada stavri stoje, mogućnosti za unapređenje turističke ponude svodi na minimum. 

Zahvaljujući godišnjem članskom doprinosu, TO Nikšić je od lokalnih subjekata koji plaćaju ovu taksu, prošle godine prihodovala oko 50.400 eura.

Zakon je predviđao da se prikupljena sredstva od članskog doprinosa , u visini od 70% koriste za finansiranje djelatnosti lokalne turističke organizacije, a 30% za finansiranje programa Nacionalne turističke organizacije.

Izmjenom zakona, lokalne TO su sada zakinute za dodatnih 10 odsto u korist Nacionalne TO, što u slučaju Nikšića može imati za posledicu da se sa teškoćom sprovode budući planovi. 

Pored članskog doprinosa, u mnogo manjem iznosu, lokalna TO je prihodovala i od boravišnih taksi koje su bile 0,50 centi po noćenju. Ukupno za 2014. godinu, TO Nikšić je prihodovala po tom osnovu oko 3.200 eura, dok je u prvih 10 mjeseci ove godine prihod bio oko 3.700 eura.

Sjutra će se inače, u SO Nikšić, održati javna rasprava povodom izmjene odluke o visini, načina obračunavanja i plaćanja članskog doprinosa Turističkoj organizaciji opštine Nikšić, kao i boravišne takse koja će ,umjesto dosadašnjih 0,50 centi, biti za 10 centi veća.

Poređenja radi, boravišna taksa TO Budva je 1 euro.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Na današnjem zboru radnici Željezare odlučili su da do ponedjeljka, 6. februara čekaju zvaničan poziv od EPCG za obećano zaposlenje. Ako poziva ne bude, narednog dana 7. februara, počeće proteste ispred upravne zgrade EPCG, kazao je predstavnik sindikata Ivan Vujović.