Metalac i nikšićki Biro rada dogovorili obuku nezaposlenih radnika

metalac
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 26.01.2017. u 07:00

U nikšićkom Metalcu, koji je češka kompanija Termochem kupila prošlog ljeta, zaposleno je oko sedamdeset radnika. 

No, tu se neće stati, jer firmi treba nova, kvalifikovana radna snaga, a u njenom pronalaženju i obuci pomoći će im i u nikšićkom Birou rada. 

Načelnica Biroa rada Nikšić u Zavodu za zapošljavanje Crne Gore, Rajka Radonjić sa saradnicima, tm povodim posjetila je Metalac Termochem.

Iz razgovora sa Živoradom Krsmanovićem, direktorom te firme, došlo se do zaključka da nivo potrebnog znanja radnika nije zadovoljavajući, te da je neophodno ulagati u obuke, kako bi se radnici kvalitetnije i brže adaptirali novom radnom ambijentu.

Inače, kompanija MetalacTermochem obavlja prije svega mašinsku montažu energetskih objekata, što su vrlo zahtjevni poslovi metalske struke, koji traže kvalitetne majstore. 

Prema planu vlasnika iz Češke, samo sa dobrim kadrom, kompanija će moći da izađe, ne samo na crnogorsko, nego i na tržište regiona.

Kako je istakao Krsmanović, u tom pravcu obećane su i nove investicije u ovu nikšićku kompaniju. 

U narednom periodu Matalcu će biti neophodno više od 60 radnika, većinom proizvodnih zanimanja metalske struke: bravari, zavarivači, metalostrugari, metaloglodači, rukovaoci mašinske obrade.  

„Evidentno je da će u 2017. godini, biti angažovan respektabilan broj lica sa evidencije Biroa rada Nikšić. Mi moramo pomoći poslodavcu da zajedno obučimo potrebne kadrove, koji će moći odmah po radnom angažovanju, dati pun doprinos. Ne smijemo dozvoliti da se nastavi praksa iz ranijih godina, kada su poslodavci pribjegavali „alternativnim“ rješenjima pri zapošljavanju“, istakla je Radonjić.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Vlada Crne Gore je na današnjoj telefonskoj sjednici predložila Skupštini akcionara Elektroprivrede Crne Gore AD Nikšić da za članove Odbora direktora izabere: Ivana Šaranovića, Tahira Gjonbalaja, Brankicu Mosurović, Martina Ćalasana, Nenada Markovića, Milutina Đukanovića i Emira Strujića.
Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević najavio je da će ta stranka, ukoliko Skupština akciona Elektroprivrede (EPCG) da saglasnost da se, "mimo Zakona o državnoj pomoći i direktnom pogodbom od turskog partnera", kupi imovina nikšićke Željezare, podnijeti krivičnu prijavu protiv onih koji takvu odluku donesu i potpišu.
U Crnoj Gori se prema posljednjim podacima odmara oko 33 hiljade turista, što je 20 odsto više u odnosu na prošlu godinu, saopštila je direktorica Nacionalne turističke organizacije (NTO) Ana Tripković Marković. Kaže i da smo u na 70 odsto rekordne 2019.