Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Metalci traže ravnopravnost s KAP-ovcima

metalac1
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 12.06.2016. u 08:01

Oko 60 bivših radnika nikšićkog Montavar Metalca, koji su penzionisani prošle godine, zahtijevaju da najavljenom promjenom zakonske regulative budu ravnopravni sa kolegama iz Kombinata aluminijuma u isplati otpremnina ili će pribjeći radikalnijim protestima, saopštio je njihov predstavnik Dragan Koprivica.

“Čekaćemo promjenu zakona, a ukoliko ne budemo imali jednak tretman sa radnicima KAP-a, branićemo svoja prava, a dokazali smo, nažalost, mnogo puta da to umijemo”, rekao je Koprivica. 

On je naveo da njihove otpremnine u iznosu od 10,7 hiljada eura, neće nikome da poklanjaju, prenosi Mina business pisanje Pobjede. 

“Ako u državi vlada jedan zakon, onda treba da budemo ravnopravni. Ne možemo da vjerujemo da je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, kao vrhunski pravnik, preduzeo aktivnosti suprotno pravu radnika Metalca”, kazao je Koprivica. 

Ohrabruju, kako je naveo, stavovi ministra ekonomije Vladimira Kavarića i poslanika Demokratske partije socijalista (DPS), Zorana Jelića da bi zakon, ako se vrati u procedure i promijeni, bio primjenjiv za sve radnike koji se nalaze u istoj situaciji kao bivši zaposleni u KAP-u.

Koprivica je kazao da metalci žele da se na krajnje civilizovan način za svoja prava bore kroz institucije sistema.

Koprivica je podsjetio i da su, nakon uvođenja stečaja, penzionisani ‘po sili zakona’ i mimo njihove želje, kao i da su bili prinuđeni da se danonoćnim protestima izbore za svoja elementarna prava po osnovu rada.

“Prilikom penzionisanja nam je isplaćeno po 700 eura pomoći, a otpremnine nijesmo dobili, baš kao ni odgovor na pitanje kako je upropašćena ova dobra fabrika”, tvrdi Koprivica, podsjećajući da su radnici bili dugo u zabludi da se Metalac može spasiti.

Umjesto toga, Metalac je 2004. godine za 450 hiljada eura prodat mariborskoj kompaniji Metalna Nova. Novi vlasnik Goran Mladenović je 2012. formirao novu firmu Metalna Montavar inženjering, a Vlada mu je garantovala za kredit od 1,5 miliona eura, radi pokretanja proizvodnje i isplate duga radnicima, ali to nije ispoštovano.

Metalci su potraživanja pokušali da iznude štrajkovima glađu, a početkom minule godine je, na njihov zahtjev, uveden stečaj, da bi od prošlogodišnjeg septembra propalo osam oglasa za prodaju imovine, koja je prvobitno procijenjena na 9,83 miliona eura i do ovog proljeća spala na 1,97 miliona, a na upravo raspisanom devetom tenderu se fabrika nudi za 9,95 miliona eura.

Izvor: rtcg.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Vršilac dužnosti direktora Poreske uprave (PU) Sava Laketić naglasio je značaj računovodstveno-revizorske profesije u implementaciji poreskih propisa, poručujući da se intezivno radi na reforemi sveobuhvatnog poreskog sistema. On je to kazao na zatvaranju Simpozijuma Računovođa i revizora, koji je minula tri dana održan u Ulcinju.
Od prvog kvartala 2019. godine do aprila ove godine prosječna tržišna cijena metra kvadratnog stana u novogradnji u Crnoj Gori porasla je za skoro 630 eura, pokazuje zvanična statistika.