Mićković: Sa dugoročnim koncesijama uspjeh Javorka je zagarantovan

wp_20151125_13_39_45_pro
Darko Bulatović
  • Autor onogost.me
  • 25.11.2015. u 15:50

Nakon stečaja i reorganizacije, nikšićki Javorak započeo je novo biznis poglavlje. Kako sada stvari stoje i više nego uspješno. U tom drvoprerađivačkom preduzeću uposleno je oko 100 radnika, a 90 odsto proizvodnje se izvozi na inostrano tržište.

Te je podatke vlasnik Javorka, Branko Mićković, saopštio tokom današnje posjete ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petra Ivanovića i čelnika nikšićke opštine i ocijenio  da sve to ukazuje na  novi početak u fabrici.

„Već sada je ostvaren veliki napredak. Kroz kapiju Javorka  danas ulazi 100 radnika, izvozi se 90 odsto proizvodnje, a samo 10 odsto plasira na domaće tržište. Taj trend će se nastaviti i ubuduće. U narednoj godini planiramo da preradimo 30 hiljada kubika, što će, kao i ostali naši planovi, biti uslovljeno obezbjeđenjem koncesija na drvnu građu“, kazao je Mićković.

Prema njegovim riječima, ako dobiju neophodne koncesije od države,  uspjeh Javorka sigurno neće izostati.

„ Ukoliko bude po  planu već naredne godine možemo računati na novih 50 radnih mjesta. Javorak danas izvozi na tržište Evropske Unije, Egipta, Dubaia i Rusije. Gledano brojkama poslovni učinak u prethodnom  mjesecu ostvaren je sa  250 hiljada eura“, rekao je Mićković i ukazao da je najvažnije što u fabrici radi pogon finalne prerade.

Ministar Ivanović ocijenio je da su učinjeni veliki pomaci na oporavku Javorka, mada je za sada riječ još o početnim koracima.

 „ U Javorku i dvije firme u okviru njega sada radi 100 zaposlenih. Planovi su da do kraja godine bude uposleno 120 radnika što je veliki iskorak u odnosu na pola godine ranije“, kazao je Ivanović i posebno skrenuo pažnju kako cilj treba da bude što veći stepen prerade, koji se kako je istakao, korak po korak mora povećavati kako bi što više novca ostajalo proizvođačima i državi.

„ Jedno je kada se izvozi samo oblovina, a drugo kada idu finalni proizvodi. Popravlja se ambijent za bavljenje proizvodnjom i preradom u Crnoj Gori, mada je oblast drvoprerade  bila zapuštena iz različitih razloga i neophodno je još da bi se povratilo povjerenje. Nije cilj posjeći drvo, već ga maksmimalno iskoristiti. Riješili smo dio koncesija, a ostalo je da se vidi kako će se to pitanje realizovati na dugoročan period“, rekao je on.

On je podsjetio da je Vlada usvojila program za koncesije za narednu godinu  i sada predstoji dodjeljivanje drvoprerađivačima, kako bi se  zavelo više reda u ovoj oblasti.

„Prvi put za tri godine ulazimo u proceduru dodjele dugoročnih koncesija, što znači dugoročno planiranje za drvoprerađivačle firme kako bi mogle poslovati. Moramo pažljivo odlučiti kako i na koji način dodjeljivati konceije, prije svega drvoprerađivačima  koji mogu da spoje finansije, tržište, izvoz i zaposlenost“, istakao je Ivanović.

Predsjednik nikšićke opštine, Veselin Grbović, iskazao je veliko zadovoljstvo što je Javorak krenuo putem napretka.

„Sve što je planirano,  realizovano je, a obezbijeđene su i neophodne koncesije za neki kraći period. Nadamo se da ćemo sa Ministarstvom poljoprivrede uspjeti da obezbijedimo i  veće i dugoročne koncesije za impresivne planove ove fabrike“, kazao je Grbović.

U jednoj od hala Javorka radi i italijanski investitor koji proizvodi kompletan asortiman namijenjen izvozu na tržište Evropske Unije. Riječ je o izvozu djelova namještaja, kuhinjskoj galanteriji, masažnim i relaks foteljama, kao i drugom asortimanu.

Osnovni izvozni proizvod Javorka je furnir koji se plasira u zemlje EU, a imaju i tzv. Egipatski program koji se izvozi za tamošnje tržište.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Sve vrste goriva u Crnoj Gori od ponoći su jeftinije jedan do devet centi, saopštilo je Ministarstvo kapitalnih investicija.
Uprava prihoda i carina je od 1. januara do 30. novembra 2022. godine ostvarila bruto naplatu prihoda u iznosu od 1.908,9 miliona eura, što je za 170 miliona eura ili 10 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, a za 120 miliona eura ili 7 odsto više u odnosu na 2019. godinu. Ostvarena naplata je iznad plana prihoda u navedenom periodu za 163 miliona eura ili 9 odsto.