Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Milionski dugovi za vodu i struju: Najveći dužnici domaćinstva

onogost.me
 • Autor onogost.me
 • 04.01.2024. u 08:27
Građani Nikšića, zaključno sa 30. novembrom prošle godine, po osnovu isporučenih usluga vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda, Vovovodu i kanalizaciji ukupno duguju oko šest i po miliona eura.

Od tog iznosa, najveća potraživanja su prema domaćinstvima šest miliona eura, dok preostali dio oko 500.000 eura duguju pravna lica, kazali su iz DOO Vodovod i kanalizacija.

Napominju da svim neredovnim platišama nude mogućnost zaključenja Ugovora o izmirenju duga po osnovu isporučene vode i odvodnje otpadnih voda, u više mjesečnih rata, u zavisnosti od visine duga i finansijskih mogućnosti-dužnika, kako ne bi došlo do pokretanja postupka prinudne naplate i utuženja, te dodatnih troškova.

“Ukoliko korisnik ne izmiri dugovanja ili ne zaključi Ugovor o izmirenju duga, Vodovod Nikšić protiv dužnika pokreće postupak za prinudnu naplatu spornih potraživanja posredstvom djelovanja javnog izvršitelja. Putem utuženja pokrenut je 31 postupak. Od početka godine do 30. novembra po utuženjima je naplaćeno skoro 11.000 eura”, kazali su portalu Onogošt iz nikšićkog Vodovoda.

Napominju da su kroz redovnu komunikaciju sa korisnicima usluga i opomene da izmire svoja dugovanja ili zaključe Ugovor o izmirenju duga u više rata ostvarili naplatu u iznosu od oko 230. 000 eura tokom 2023. godine.

Kada je u pitanju dug za struju, najveći dužnik je iz kategorije domaćinstva i to sa dugom od 40.000 eura.

“Dug potrošača iz OJ Nikšić kategorija domaćinstva na dan 30. 11. 2023. godine iznosi 15.215.478 eura, a iz kategorija potrošnje virmanci iznosi 4. 892. 641 eura. Stanje potraživanja za kategoriju domaćinstva na nivou cijele države, na 31. 10. 2023. godine, iznosi 108,3 miliona eura, dok je stanje potraživanja iz kategorije ostala potrošnja 60,5 miliona eura”, kazali su iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG).

Iz te kompanije navode od januara prošle godine do danas bilo je ukupno 909 predloga za utuženje za kupce  iz OJ Nikšić, na iznos duga 1.178.403 eura.

U sklopu akcije “Podijelimo teret”, koji je pokrenula EPCG, u toku protekle godine u Nikšiću je sklopljeno 1.702 protokola.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  2

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Zakonom o budžetu za 2024. godinu planirano je 240.012.958,82 eura za realizaciju 332 projekta ukupne procijenjene vrijednosti 2,9 milijardi eura, a u prvih šest mjeseci 2024. godine potrošeno je 61,2 miliona eura, što je 26% od planiranog iznosa.
  Iz Uprave policije upozoravaju javnost da je tokom prethodnih dana registrovan veći broj oglašavanja (tzv. Advertisements) koje se javljaju na društvenim mrežama „Facebook“ i „Instagram“, a na kojima su uz upotrebu tehnologije vještačke inteligencije generisane lažne vijesti i navodne objave javnih ličnosti iz Crne Gore, a koje sprovođenjem tzv. Clickbait kampanje u konačnom imaju cilj upućivanje korisnika društvenih mreža na druge web stranice.