Rekordna bruto naplata budžetskih prihoda, 25 odsto veća nego lani

Uprava prihoda i carina
 • Autor onogost.me
 • 04.07.2023. u 12:59
Uprava prihoda i carina (UPC), ostvarila je rekordnu bruto naplatu budžetskih prihoda od 1,22 milijarde eura u polugodišnjem periodu. Kako su saopštili iz Uprave, naplata poreskih i carinskih bruto prihoda, zabilježena od 1. januara do 30. juna, veća je za 246 miliona eura ili 25 odsto nego u istom periodu prošle godine. Premašen je i plan prihoda za pola godine za 204 miliona eura, odnosno za 20 odsto.

Prema strukturi prihoda, zabilježen je rast naplate kod svih kategorija, a najznačajniji kod poreza na dodatu vrijednost (PDV), poreza na dobit pravnih lica, doprinosa i akciza.

“Polugodišnja bruto naplata PDV-a iznosila je 552,9 miliona eura, a to je više za 99,6 miliona ili 22 odsto u odnosu na isti period lani, dok je iznad plana prihoda za 72 miliona eura (15%)”, navodi se u saopštenju-

Po osnovu poreza na dobit pravnih lica naplaćeno je 132 miliona eura, što je više za 56 miliona, odnosno za 75 odsto u odnosu na šest mjeseci prošle godine, kao i više za 29 miliona eura (ili 29%) u odnosu na plan.

“Naplata doprinosa za pola godine iznosi 250 miliona eura i veća je za 50 miliona ili 25 odsto nego u istom periodu lani, dok je za 53 miliona eura (ili 27%) veća od plana prihoda”, naveli su iz Uprave. .

Od akciza je naplaćeno 140 miliona eura od januara do kraja juna, a to je više za 18 miliona eura ili 15 odsto u odnosu na planirani iznos i prošlogodišnji isti period.

“Po osnovu carine je naplaćeno 24,7 miliona eura, što je više za sedam miliona eura, odnosno za oko 40 odsto nego u šestomjesečnom periodu prethodne godine, kao i u odnosu na planiranu naplatu”, navodi se u saopštenju.

UPC, na čijem čelu je Vladimir Bulajić, očekuje nastavak trenda rasta naplate budžetskih prihoda, posebno tokom ljetnje turističke sezone.

 

Izvor: Pobjeda

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u avgustu je, prema podacima Monstata, iznosila 799 eura i bila je 0,3 odsto veća u odnosu na jul.
  Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) donijela je rješenje kojim se Elektroprivredi (EPCG) zabranjuje svaka dalja dodjela državne pomoći nikšićkoj željezari, dok ne donesu odluku da li je sama kupovina imovine od turskog Tosčelika za 20 miliona eura bila u skladu sa Zakonom o državnoj pomoći, potvrdio je Pobjedi predsjednik Savjeta AZK Dragan Damjanović.