Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Ministarstvo: Niti je A2A prodala akcije u EPCG, niti je to u najavi

so
  • Autor onogost.me
  • 17.08.2016. u 16:32

Pošto je funkcioner GP URA, Dejan Mijović podnio ostavku u bordu EPCG, između ostalog, zbog toga što, kako je rekao, niko neće da mu odgovori zašto je premijer Milo Đukanović dozvolio italijanskoj kompaniji A2A proda akcije u EPCG “EPCG bilo kome, pa čak i nereferentnoj ofšor kompaniji nepoznatih vlasnika”, reagovalo je Ministarstvo ekonomije. 

Oni tvrde da nije poznato da je A2A prodala svoje akcije u kompaniji, niti da je takva mogućnost u najavi.

„Tvrdnja Mijovića da je ostavljena mogućnost A2A da proda svoje akcije “bilo kome“, postoji jedino u scenariju koje zagovora upravo Mijović a to je u slučaju da se ne potpiše akcionarski ugovor sa A2A“, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Država je, kako dodaju, što je javnosti poznato, upravo novim akcionarskim ugovorom definisala pravo preče kupovine koje znači da A2A mora Vladu da obavijesti o namjeri da proda akcije, sa jasnim informacijama ko je kupac i pod kojim uslovima, a država će ako joj kupac ne odgovara, iskoristiti pravo preče kupovine. Dodaju da pravo preče kupovine ostaje na snazi i kad istekne ugovor.

Što se tiče Mijovićeve tvrdnje da javnost nije dobila odgovor “zašto nije konstatovana neuspješnost Ugovora o upravljanju Elektroprivredom od strane A2A”, ministarstvo naglašava da takvo pitanje nikada nije dostavljeno Vladi Crne Gore niti je zvanično predloženo kao mogući modalitet  rješavanja odnosa u EPCG, iako je Vlada Crne Gore nudila svu tehničku i pravnu pomoć predstavnicima opozicije. 

“Međutim, predstavnici opozicije su preko medija, dakle nikad u zvaničnoj formi, najavljivali i rješenja poput call opcije koja se odnosi na pitanje uspješnosti EPCG Ugovora. I na to su uredno dobijali odgovor – to podrazumijeva arbitražu čiji bi rezultati mogli biti ili da je država dobije – što znači da bi Država morala da plati cijenu akcija A2A, koja bi bila veoma blizu cijeni za koju je A2A stekao akcije, oko 350 miliona eura, odjednom. Ukoliko bi, međutim, država izgubila  arbitražu, A2A bi imao pravo da stekne većinski  udio u EPCG“, navodi se u saopštenju.

U ministarstvu smatraju da je javnost dobila odgovore na sve, kako Mijović keže, dileme.

„Vlada Crne Gore je više puta ponovila da se akcionarskim ugovorom sa A2A štite državni interesi kroz saglasnost oko Bloka II TE PLjevlja, odricanje A2A arbitraže dok Država zadržava to pravo u slučaju štete na osnovu krivičnih postupaka, put opciju po kome država ima pravo da otkupi akcije A2A po cijeni od 250 miliona u sedam godišnjih rata, kao i pravo preče kupovine”, kažu u ministarstvu.

Oni smatraju da javnost, međutim, nije dobila odgovor je pitanje šta je alternativa ovom ugovoru.

“Šta se bi se dobilo neizglasavanjem ovog ugovora, što je opcija koju zastupa Mijović. Dobilo bi se upravo to da A2A ima pravo da proda akcije kome hoće, bez obaveze ih ponudi državi, država bi izgubila pravo preče kupovine, A2A bi imao pravo da pokrene arbitražu, može da ospori izgradnju Bloka II TE Pljevlja”, zaključuje se u reagovanju.

 

CdM

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Izvršni direktori Eelektroprivrede Crne Gore (EOCG) i Eko-fonda, Ivan Bulatović i Draško Boljević, potpisali su juče u Podgorici Sporazum o zajedničkom finansiranju i realizaciji projekta "Solari 5000+ (70 MW)" za fizička i pravna lica.
U Vladi smatraјu da nema osnova da Ustavni sud prihvati iniciјativu priređivača igara na sreću za ocјenu ustavnosti u vezi sa ukidanjem mogućnosti uplate novca na korisničke naloge preko trafika.
Ministarstvo saobraćaja i pomorstva saopštilo je da su predstavnici Crne Gore i Bosne i Hercegovine dogovorili da se u narednih 60 dana objavi javni poziv za izbor izvođača radova i nadzor na projektu izgradnje međudržavnog mosta preko rijeke Tare.