Ministarstvo poljoprivrede do kraja godine uvozi do 650 krava: Nestašica junica na evropskom tržištu

krave_ilustracija_pixabay
pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 23.11.2022. u 10:10
Uprkos prvobitnom planu o uvozu 750 steonih junica kako bi se poboljšala proizvodnja mlijeka, biće uvezeno oko 150 grla manje zbog poremećaja na tržištu, potvrđeno je za "Dan" iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Kako navode iz tog resora, prvobitnom mjerom za dodjelu podrške za nabavku steonih junica ministarstvo je obezbijedilo sredstva u iznosu od milion eura.

“Usled povećanog interesovanja kod poljoprivrednih proizvođača, porastao je i broj aplikanata na 1.300. Međutim, komisija ministarstva utvrdila je da uslove za sticanje prava na sredstva podrške opredijeljena ovim javnim pozivom ispunjava 850 podnosilaca zahtjeva, za šta su dobili rješenja. U želji da se obezbijede pomoć i podrška svim podnosiocima zahtjeva koji ispunjavaju propisane uslove, ministarstvo je rebalansom budžeta opredijelilo dodatnih 500.000 eura”, naveli su iz ministarstva.

Nešto ranije državni sekretar Budimir Mugoša kazao je da ipak ove godine neće biti uvezeno 750 junica, kako je najavljeno iz tog resora i kako je predviđeno agrobudžetom.

Iz resora na čijem je čelu Vladimir Joković ističu da je nestašica mlijeka u regionu otežala uvoz steonih junica u tom periodu, pa je do sada uvezeno 400 grla, a planiran je uvoz dodatnih 150–200 grla, što dalje ukazuje na to da će projekat biti realizovan u skladu sa prvobitnom planom.

“Prema informacijama kojima raspolaže ministarstvo, do nestašice mlijeka u Crnoj Gori neće doći. Važno je istaći da su kroz ovu mjeru u prethodnoj godini uvezene samo tri steone junice, pa dobar odziv kod poljoprivrednih proizvođača u ovoj godini sugeriše na dobru koncipiranost projekta, koji je planiran i za narednu godinu. Svakako, moraju se naglasiti pozitivni efekti uvoza steonih junica, koji se odnose na značajno unapređivanje sektora mljekarstva, što podrazumijeva jačanje trenda proizvodnje sirovog mlijeka u Crnoj Gori”, naveli su iz ovog ministarstva.

Predstavnik proizvođača mlijeka Vlado Lakić naveo je da je situacija na tržištu kompleksna, ali i problem je bio da proizvođači nađu novac za kupovinu junica.

On navodi i da na evropskom tržištu gotovo da nema junica u prodaji, jer većina se prodaje na istočnom tržištu.

“Vrlo mala ponuda stoke je za naše tržište, a za nas čak i ne treba preveliki uvoz stoke jer smo malo tržište. Tu se napravio problem. Ono što smo planirali da uvezemo iz recimo Češke, nije ostalo ni 10 odsto dostupno, a ni u Holandiji nije ništa bolja situacija. Ne možemo da krivimo ni ministarstvo, takva je situacija, ali trebalo je slušati glas farmera u dijelu davanja podrške, da se u nabavku išlo u odnosu 50–50 odsto, a ne da farmeri daju odmah 100 odsto”, kazao je Lakić.

Izvor: Dan

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Sve vrste goriva u Crnoj Gori od ponoći su jeftinije jedan do devet centi, saopštilo je Ministarstvo kapitalnih investicija.
  Uprava prihoda i carina je od 1. januara do 30. novembra 2022. godine ostvarila bruto naplatu prihoda u iznosu od 1.908,9 miliona eura, što je za 170 miliona eura ili 10 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, a za 120 miliona eura ili 7 odsto više u odnosu na 2019. godinu. Ostvarena naplata je iznad plana prihoda u navedenom periodu za 163 miliona eura ili 9 odsto.