Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Mljekari traže bolje rješenje za otkup mlijeka

milk-can-1990072_960_720
pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 25.04.2024. u 20:23
Članovi Udruženja prerađivača mlijeka Crne Gore i Udruženja farmera Crne Gore dobili su ponudu mljekare "Franco" iz Bosne i Hercegovine koja se ponudila da otkupi višak mlijeka po 40 centi po litru. Oni su o tome informisali resornog ministra Vladimira Jokovića, sa kojim će se ujutru sastati.

Kažu da su odluku dobili telefonskim putem, te da im se nudi 40 centi po litru pasterizovanog punomasnog mlijeka.

"Naša cijena koštanja koja uključuje otkupnu cijenu mlijeka, troškove otkupa, troškove pasterizacije i transporta do mljekare u BiH je od 0,60 do 0,65 eura. Gubitak koji bi se ostvario primjenom ovog rješenja je od 0,20 do 0,25 eura po litru mlijeku, odnosno na ukupnom nivou od 50.000 do 62.500 eura", navode u dopisu.

Kako dodaju, s obzirom da je rješenje ponuđeno i medijski prezentirano od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede "čini se logičnim i prihvatljivim da pomenuti gubitak pokrije predlagač rješenja".

Oni su naglasili da će se izvezeno mlijeko, kroz nekoliko dana biti uvezeno "kao gotov proizvod i naći na policama crnogorskih marketa".

"Smatramo da bi se ovim "rješenjem" subvencionisala i podržala, iz našeg budžeta, proizvodnja i uvoz mliječnih proizvoda drugih država i direktno dodatno ugrozila prodaja domaćih proizvoda", navode oni.

Oni su izrazili uvjerenje da će danas Ministarstvo poljoprivrede, sa proizvođačima i prerađivačima pronaći sistemsko dugoročno rješenje ovog problema i obezbijediti supstituisanje uvoza domaćom proizvodnjom.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  1

  1. Kapetan Zupski

   Mi izvozimo sirovu vareniku …inace ovaj proizvod se zove varenika i vazda se zvala …moderni ljudi …a ne mlijeko …a onda uvozimo prwpakovano od istih u CG …ne mozemo napraviti ili povecati kapacitete neke mljekare nase za ovaj proizvodni program …pitam se zasto ….bas …a gosn ministar odmah nadje resenje …bolan izvezi pa uvezi ….sjecate se njegove brilijantne ideje da bismo mogli napraviti drzavno preduzece i izvoziti drva …svi u regionu zabranili sjecu i izvoz samo mi mastamo o pravljenju preduzeca za to …predpostavljam da je ideja slicnog oblika

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Vršilac dužnosti direktora Poreske uprave (PU) Sava Laketić naglasio je značaj računovodstveno-revizorske profesije u implementaciji poreskih propisa, poručujući da se intezivno radi na reforemi sveobuhvatnog poreskog sistema. On je to kazao na zatvaranju Simpozijuma Računovođa i revizora, koji je minula tri dana održan u Ulcinju.
  Od prvog kvartala 2019. godine do aprila ove godine prosječna tržišna cijena metra kvadratnog stana u novogradnji u Crnoj Gori porasla je za skoro 630 eura, pokazuje zvanična statistika.