Montirana treća vjetrenjača na Krnovu

7_1
arhiva
  • Autor onogost.me
  • 03.07.2016. u 09:46

Na lokalitetu Krnovo do sada je dopremljeno 12 vjetrenjača, od kojih je završena montaža njih tri, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Iz Ministarstva su agenciji MINA-business kazali da se izgradnja vjetroelektrana na Krnovu realizuje utvrđenom dinamikom.

“Komplementna oprema je dopremljena u Crnu Goru i u toku je transport, montiranje i postavljanje vjetrenjača i ostale prateće opreme“, naveli su predstavnici Ministarstva.

Oni su podsjetili da je investitor, prema obavezama iz ugovora, dužan da do 7. maja naredne godine omogući početak rada vjetroelektrana i pratećih objekata i infrastrukture, kao i priključenja iste na elektroenergetski sistem.

Ugovor o zakupu zemljišta i izgradnji vjetroelektrane na lokalitetu Krnovo zaključen je sa francusko-austrijskim konzorcijumom Akuo Energy SAS – Ivicom Consulting.

“Ugovorom koji je potpisan 2010. godine je državno zemljište dato u zakup na period od 20 godina, sa mogućnošću produženja do maksimalno pet godina za potrebe izgradnje vjetroelektrane instalisane snage od 72 megavata (MW)“, zaključili su iz Ministarstva.

Riječ je o energetskom projektu koji predviđa izgradnju 26 vjetrogeneratora, dvije trafostanice, priključnih dalekovoda i zgrade za održavanje na Krnovu, za koji su ugovor potpisali crnogorska Vlada i Evropska banka za obnovu i razvoj EBRD.

Gradnja vjetroelektrana na Krnovu, čija vrijednost je oko 120 miliona eura, počela je u maju prošle godine, a imaće godišnju proizvodnju od 200 do 230 gigavat sati (GWh).

Vjetroelektrane će biti postavljene na nadmorskoj visini od oko 1,5 hiljada metara gdje je, prema procjenama, prosječna brzina vjetra oko 5,5 do 6,5 metara u sekundi.

Završetkom njihove gradnje doprinijeće se ostvarenju nacionalnog cilja od 33 odsto udjela obnovljivih izvora u finalnoj potrošnji.

Prije početka realizacije projekta, saopšteno je da su vjetroelektrane na Krnovu prva investicija, tako velikih razjmjera, u kapacitete za proizvodnju električne energije u Crnoj Gori, još od 1980. godine.

Izvor: CdM

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Korisnici elektrodistributivnog sistema su u decembru preuzeli ukupno 274.940.334 kWh električne energije, što je oko 23 odsto više u odnosu na novembarsku potrošnju i na nivou energije preuzete tokom istog perioda prethodne godine, saopšteno je iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema.
Bivši radnici nikšićke Željezare ne odustaju od blokade teretne kapije, jer neće dozvoliti odvoz materijala neophodnog za budući rad pogona. U Elektroprivredi Crne Gore (EPCG) sa bivšim vlasnikom traže kompromisno rješenje.
Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u decembru 2022. iznosila je 727 eura i bila je 0,8 odsto veća u odnosu na novembar. Dok je potrošačka korpa u decembru iznosila 800 eura, saopštila je Uprava za statistiku MONSTAT.