Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Mujović vjeruje u pozitivan ishod za Željezaru, u Solar gradnji menadžment odgovoran

RTCG
 • Autor onogost.me
 • 11.01.2024. u 09:44
Električna energija je tržišna roba i ako se ona sad nabavi i naprave se ugovori po prostojnim cijenama, ne čekati zadnji minut da bude situacija “uzmi ili ostavi” onda mislim da građani ne bi trebalo i ne bi smjelo da osjete povećanje cijena u električnoj energiji, saopštio je ministar energetike i rudarstva Saša Mujović u emisiji “Dobro jutro Crna Goro”, na Televiziji Crne Gore.

On je rekao da, Vlada mora i hoće sigurno uvijek naći način “da zaštiti one koje je treba zaštititi”, čak i kad dođe do nekih nepovoljnih situacija.

Kazao je da se za 2025. godinu sad kuje strategija kako ne bi nedostajalo električne energije i kako se ona ne bi kupovala po skupim cijenama.

U Solar gradnji višak radnika, dugovanja, menadžment odgovoran

Kaže da se ta kompanija mora tržišno pozicionirati te da nije prirodno da imaju dugove.

Podsjeća da je višak od 30 odsto zaposlenih u kompaniji nedopustiv.

“Preduzeće koje malo radi a ima 600 zaposlenih je neodrživa priča i mora se napraviti racionalizacija radnih mjesta. Oni rade sistematizaciju i 390 zapsolenih imaju, a sada će 50 imati ugovor za stalno”, istakao je Mujović.

Kaže da uvijek možete naći opravdanje i krivca na drugoj strani, ali da to nije u redu.

“Imaju dug od dva miliona eura. Ajde da vidimo što je naša odgovornost pa da vidimo ako smo ispravno radili, tek onda da krivimo druge. Sistem javnih nabavki nije se pokazao kao dobro rješenje. Ali, sa tim su svi bili upoznati. Da li su se pripremili na vrijeme i sve uradili što treba da ispune zakon o javnim nabavkama? Ja bih rekao da ne. Krivica je u menadžmentu te kompnaije koja je upravljala Solar gradnjom, istakao je Mujović.

Govoreći o situaciji u Željezari Nikšić, Mujović je optimista.

“Nije lako naći strateškog partnera za kompaniju čiji pogoni ne rade. Na sreću intezivne su aktivnosti, tražimo partnere sa svih strana, to je simbol Crne Gore i ne smijemo da ispustimo taj brend već treba da se borimo za njega”, naveo je Mujović.

Bez pokretanja proizvodnje u čeličani i kovačnici, međutim, navodi da to nije Željezara u pravom smislu te riječi.

“Fascinantno mi je bilo koliko je Željezara na dobrom glasu, pa mi nijesmo nekad ni svjesni što imamo. Velika količiona čelika se odatle može izesti i prilično brzo i to su aduti koji su na našoj strani. Nije se ulagalo godinama i zastarjela je tehnologija, promijenili su se zahtjevi ali se točak zakotrljao i vjerujem da ćemo na dobar način sve riješiti”, zaključuje Mujović.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Isplata penzija za jun počinje danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore.
  Niko se ne kocka sa Fondom PIO i sve penzije, osim minimalnih biće uvećane već u januaru, kazala je gostujući u Jutarnjem programu TVCG ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić.