Nabavkom 750 junica nadomjestiće nedostatak mlijeka

krave_ilustracija_pixabay
pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 19.09.2022. u 09:01
Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Budimir Mugoša najavio je nabavku do 750 junica, koje bi trebalo da nadomjeste nedostatak potrebnih količina mlijeka u našoj zemlji.

On je u emisiji Dobro jutro Crna Goro na TVCG rekao da je taj resor ove godine odobrio nabavku 750 junica, koje bi u jednoj normalnoj laktaciji za jednu godinu trebalo da daju oko tri i po miliona kilograma mlijeka.

“To je otprilike onoliko koliko nam fali. To je jedna mjera. Ona nije sprovedena prošle godine, nijesmo nabavili nijednu junicu. Ove godine ćemo nabaviti nekih 700-750 junica. Ali u budžetu nemamo sredstava. Nama ove godine nedostaje 500.000 eura samo za stavku nabavke junica. To smo rebalansom tražili, i odobreno nam je”, rekao je Mugoša.

Podsjeća kako se u Crnoj Gori bilježi pad proizvodnje mlijeka od 2019. godine do danas: “Skoro svake godine po dva miliona litara. To je strašno velika brojka”.

Ističe kako stočarstvo nije atraktivna grana poljoprivrede, ne samo u Crnoj Gori, te da ljudi time neće da se bave.

Kazao je i kako za narednu godinu planiraju nove mjere, poput subvencije za livade i pašnjake, kako bi se proširila paleta pomoći poljoprivrednicima.

Nacrt Agrobudžeta koji je predat Ministarstvu finansija, kako je najavio, iznosi 83 miliona eura za 2023. godinu: “Ako ta sredstva budu odobrena onda ćemo mi kreirati Agrobudžet. Ja se nadam stabilnijoj situaciji u narednoj godini”.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Odluku o dopuni odluke o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja, prema kojoj će će proizvođači građanima morati prodavati tonu peleta po cijeni do 269 eura.
  Predsjednik Savjeta Agencije za zaštitu konkurencije Dragan Damjanović, istakao je da to regulatorno tijelo mora ispitati zakonitost postupka EPCG da preuzime Željezaru uz pomoć države, te da smatra da to može biti problematično iz ugla EU regulative o državnoj pomoći i sa aspekta ispunjavanja pravila iz poglavlja 8 - konkurencija.