Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Naknada za objekte sezonskog karaktera smanjena na 200 eura, osniva se Savjet za konkurentnost

50932283507_34386a6710_c
gov.me/S. Matić
  • Autor onogost.me
  • 11.02.2021. u 16:00

Godišnja naknada za postavljanje i korišćenje komercijalnih objekata sezonskog karaktera sada iznosi 200, umjesto 400 eura, navodi se u Odluci o visini, načinu i uslovima plaćanja naknada za korišćenje državnih puteva.

“U diskusiji je pojašnjeno da je osnovni razlog za donošenje Odluke da se sve naknade koje se plaćaju na osnovu Zakona o putevima objedine na jednom mjestu. Propis nije pretrpio promjene visine naknada, a jedina izmjena, u smislu smanjenja za korisnike je godišnja naknada za postavljanje i korišćenje komercijalnih objekata sezonskog karaktera koja je u prethodnom aktu iznosila 400, sada je definisana na 200 eura”, saopšteno je nakon sjednice Vlade.

Premijer Zdravko Krivokapić i ministri donijeli su u Odluku o obrazovanju Savjeta za konkurentnost, čiji je zadatak koordinacija aktivnosti na planu sprovođenja prioritetnih reformskih mjera definisanih strateškim razvojnim dokumentima, koje su u funkciji otklanjanja ključnih prepreka za veću konkurentnost ekonomije i brži privredni rast Crne Gore. Funkcija Savjeta je i analiza važećih propisa sa aspekta njihovog uticaja na poslovni ambijent i konkurentnost, inicira predlaganje izmjena propisa radi pojednostavljivanja, odnosno brisanja procedura koje predstavljaju barijeru za veću konkurentnost ili prestanak njihovog važenja.

“Zadatak Savjeta je i da predlaže Vladi plan strukturnih reformi za unapređenje konkurentnosti ekonomije koji se priprema na godišnjem nivou i sastavni je dio Programa ekonomskih reformi i drugih ključnih dokumenata ekonomske politike. Odlukom je predviđeno da Savjetom predsjedava ministar ekonomskog razvoja, izmijenjeno je članstvo, smanjen je broj članova sa 36 na 20, izmijenjeni su nazivi ministarstava u skladu sa Uredbom o organizaciji i načinu rada državne uprave, preciznije je propisan način rada, koji će dalje biti razrađen Poslovnikom”, kazali su u Vladi.

Na sjednici je usvojena i Informaciju o potrebi unapređenja pregovaračke strukture u procesu evropske integracije Crne Gore.

“Kako bi se dosljedno sprovodili prioriteti evropske agende definisane ekspozeom Premijera, ukazano je na potrebu da sva ministarstva u procesu pripreme Programa rada Vlade i organizacije svojih nadležnosti sagledaju važnost koordinacije obaveza iz procesa pregovora EU, kako bi se dosljedno i uspješno sprovele preostale reforme. U raspravi je naglašeno da su izmjene pregovaračke strukture nužne, ne samo sa aspekta intenziviranja aktivnosti u okviru pregovaračkog procesa, već i u cilju uspostavljanja stabilne i održive strukture, koja će biti temelj za profesionalno i kvalitetno ispunjavanje obaveza iz članstva, onog trenutka kada Crna Gora bude i zvanično dio EU”, rekli su u Vladi.

Usvojena je Informacija o Dopuni drugog finansijskog sporazuma između Vlade i Evropske komisije o Godišnjem akcionom programu za Crnu Goru za 2018. godinu.

“U Informaciji je istaknuto da je potpisivanje dokumenta preduslov za objavljivanje tendera za nabavku aparata za analizu većeg broja respiratornih uzoraka, testova i potrošnog materijala koji nisu predviđeni prvobitnim ni dopunjenim akcionim dokumentom IPA 2018, a neophodni su u kontekstu trenutne epidemiološke situacije u Crnoj Gori”, saopšteno je iz Vladine Službe za odnose sa javnošću.

Vlada je zadužila i Generalni sekretarijat Vlade da, u saradnji s resornim ministarstvima, formira Komisiju za strateško planiranje politika.

“Izvještaj Evropske komisije iz 2020. godine afirmiše ostvareni progres u sistemu strateškog planiranja, konstatujući da je okvir za srednjoročno planiranje javnih politika i izvještavanje o njima dodatno osnažen sprovođenjem Uredbe o načinu i postupku izrade, usklađivanja i praćenja sprovođenja strateških dokumenata i prateće Metodologije razvijanja politika, izrade i praćenja sprovođenja strateških dokumenata, da Metodologija nastoji da racionalizuje broj strateških dokumenata i da se novi pravni i metodološki okvir promovišu i kroz aktivnosti Mreže strateških planera u javnoj administraciji”, objasnili su u Vladi.

Utvrđena je i Informacija o obavezi uspostavljanja Centralnog registra odobrenih kontribucija sa fiskalnim pokazateljima, koja je sačinjena kako bi se Vlada upoznala sa presjekom stanja po pitanju obaveze plaćanja finansijskih obaveza.

“Tim povodom, zadužena su ministarstva da Ministarstvu vanjskih poslova dostave podatke o odobrenim kontribucijama sa fiskalnim pokazateljima, u skladu sa smjernicama/procedurama koje će Ministarsvo vanjskih poslova utvrditi u saradnji sa Ministarstvom finansija i socijalnog staranja. Ministarstvo vanjskih poslova je zaduženo da, do 20. aprila 2021. godine, uspostavi Centralni registar odobrenih kontribucija sa fiskalnim pokazateljima”, rekli su u Vladi.

U skladu sa novom Uredbom o organizaciji i načinu rada državne uprave, Vlada je utvrdila i Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Sekretarijata za zakonodavstvo, kojim je sistematizovan isti broj radnih mjesta kao i do sada, ukupno 27.

“Vlada je dala saglasnost na Predlog godišnjeg plana rada i finansijskog plana Investiciono – razvojnog fonda za ovu godinu. Usvojena je i Informacija o izmjeni Ugovora o finansiranju između Investiciono-razvojnog fonda i Evropske Investicione Banke, IRF COVID-19 odgovor za MSP i srednje kapitalizovana preduzeća i data saglasnost na Aneks ugovora o finansiranju. Vlada je dala saglasnost na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju”, zaključuje se u saopštenju Vlade.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Poreski inspektori su od 1. maja do 7. jula obavili 805 provjera regularnosti poslovanja poreskih obveznika i utvrdili nepravilnosti kod njih 133, na osnovu čega su izdali 177 prekršajna naloga sa ukupno izrečenim novčanim kaznama od 580,4 hiljade eura.
Zakonom o budžetu za 2024. godinu planirano je 240.012.958,82 eura za realizaciju 332 projekta ukupne procijenjene vrijednosti 2,9 milijardi eura, a u prvih šest mjeseci 2024. godine potrošeno je 61,2 miliona eura, što je 26% od planiranog iznosa.