Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Naredne godine očekujte blago povećanje poreza na nepokretnosti

dsc_3111
  • Autor onogost.me
  • 02.12.2015. u 17:59

Izvorni prihod lokalnih uprava, porez na nepokretnosti, naredne godine biće koji euro veći. Razlog je izmjena zakona o porezu na nepokrentosti, koji je, htjele to ili ne, loklanim upravama nametnuo obavezu povećanja tog poreza. 

U nikšićkom sekretarijatu za finanasije kažu da novi zakon iz februara ove godine sadrži niz normi koje ključno odredjuju novu opštinsku Odluku o izmjeni obračuna poreza na nepokretnost. To se prije svega odnosi na povećanje poreske stope koja je u krajnjem i uticala na blago povećanje poreza na nepokretnosti, te na prosječnu cijenu metra kvadratnog.

Satambeni objekti koji poreskom obvezniku služe kao glavno mjesto stanovanja  sada se  oporezuju prema poreskoj stopi od 0,30% , dok je po prethodnoj  Odluci  stopabila 0,25%

Zatim se sekundarni stambeni objekat obračunava po poreskoj stopi 60%, umjesto 0,50%. Poslovni objekti su zadržali stopu 0,60%, garaže, podrumi i pomoćni objekti, umjesto 0, 10 % imaju stopu 0,27%, a uvedena je i nova kategorija, garažna mjesta, koja se oporezuju po stopi od 0,25 odsto.

Kako to izgleda u praksi pogledajte na sledećem primjeru.

Poreska obaveza za stambeni objekat površine 57m2, za 2015.god iznosila je 15,59 eura.  Primjenom nove poreske stope, poreska obaveza za navedeni objekat iznosila bi za 2016.godinu 18,70 eura, pod pretpostavkom da cijena m2 ostane 561,00 eura, kao što je bila u 2015.god.

Poreska obaveza za sekundarni stambeni objekat površine 32m2, za 2015. god. iznosila je 27,29 eura. Primjenom nove poreske stope, poreska obaveza za navedeni objekat iznosila bi za 2016. god. 32,74 eura, pod pretpostavkom da cijena m2 ostane 561,00 euro, kao što je bila u 2015.god.

Kako navode u resornom sekretarijatu, poreski organ se opredijelio za  minimalna povećanja, i pored toga što je imao daleko veći prostor  s obzirom na Zakonom  normirani raspon.

Tokom nedavne sjednice SO Nikšić, prilkom usvajanja budžeta za prvih šest mjeseci, saopšteno je da je od 4,5 miliona planiranih dosad prihodovano više od pola ili 2, 41 milion eura.

Ovaj porez građani plaćaju jednom godišnje, ali i pored toga opštini se duguju milioni eura za neplaćene poreze na nepokretnosti. 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Novo državno preduzeće za gazdovanje šumama trebalo bi da zaposli 231 radnika u prve tri godine rada, koji će imati za 30 odsto veću zaradu od zaposlenih u državnoj upravi, dok je za prvu godinu rada novog šumarskog preduzeća potrebno obezbijediti 24 miliona eura za obrtna sredstva i nabavku mehanizacije i opreme za rad, saopšteno je iz Akcije za socijalnu pravdu.
Siva ekonomija je ozbiljan problem, jer stvara nelojalnu konkurenciju i ugrožava održivost turističkog sektora, ocijenio je za Pobjedu predsjednik Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva PKCG Ranko Jovović, dodajući da je potrebno standardizovati i legalizovati privatni smještaj. Iako su najave za sezonu dobre, pozvao je na pojednostavljenje procedura za dobijanje dozvola za rad i boravak sezonskih radnika.