Naredne godine očekujte blago povećanje poreza na nepokretnosti

dsc_3111
  • Autor onogost.me
  • 02.12.2015. u 17:59

Izvorni prihod lokalnih uprava, porez na nepokretnosti, naredne godine biće koji euro veći. Razlog je izmjena zakona o porezu na nepokrentosti, koji je, htjele to ili ne, loklanim upravama nametnuo obavezu povećanja tog poreza. 

U nikšićkom sekretarijatu za finanasije kažu da novi zakon iz februara ove godine sadrži niz normi koje ključno odredjuju novu opštinsku Odluku o izmjeni obračuna poreza na nepokretnost. To se prije svega odnosi na povećanje poreske stope koja je u krajnjem i uticala na blago povećanje poreza na nepokretnosti, te na prosječnu cijenu metra kvadratnog.

Satambeni objekti koji poreskom obvezniku služe kao glavno mjesto stanovanja  sada se  oporezuju prema poreskoj stopi od 0,30% , dok je po prethodnoj  Odluci  stopabila 0,25%

Zatim se sekundarni stambeni objekat obračunava po poreskoj stopi 60%, umjesto 0,50%. Poslovni objekti su zadržali stopu 0,60%, garaže, podrumi i pomoćni objekti, umjesto 0, 10 % imaju stopu 0,27%, a uvedena je i nova kategorija, garažna mjesta, koja se oporezuju po stopi od 0,25 odsto.

Kako to izgleda u praksi pogledajte na sledećem primjeru.

Poreska obaveza za stambeni objekat površine 57m2, za 2015.god iznosila je 15,59 eura.  Primjenom nove poreske stope, poreska obaveza za navedeni objekat iznosila bi za 2016.godinu 18,70 eura, pod pretpostavkom da cijena m2 ostane 561,00 eura, kao što je bila u 2015.god.

Poreska obaveza za sekundarni stambeni objekat površine 32m2, za 2015. god. iznosila je 27,29 eura. Primjenom nove poreske stope, poreska obaveza za navedeni objekat iznosila bi za 2016. god. 32,74 eura, pod pretpostavkom da cijena m2 ostane 561,00 euro, kao što je bila u 2015.god.

Kako navode u resornom sekretarijatu, poreski organ se opredijelio za  minimalna povećanja, i pored toga što je imao daleko veći prostor  s obzirom na Zakonom  normirani raspon.

Tokom nedavne sjednice SO Nikšić, prilkom usvajanja budžeta za prvih šest mjeseci, saopšteno je da je od 4,5 miliona planiranih dosad prihodovano više od pola ili 2, 41 milion eura.

Ovaj porez građani plaćaju jednom godišnje, ali i pored toga opštini se duguju milioni eura za neplaćene poreze na nepokretnosti. 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Kupac peleta u obavezi je da uzme račun kako bi tržišna inspekcija utvrdila da je kupljen ili prodat po cijeni većoj od propisane, saopštila je glavna tržišna inspektorka Marina Radulović u emisiji "Dobro jutro Crna Goro". Ona je za TVCG kazala da se još nije desilo da je neko došao sa konkretnim dokazom da je pelet prodat za više od 269, odnosno 320 eura.
Uprava za ljudske resurse izvršila je unos za obračun naknada korisnicima Programa stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem.