Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

“Naše voće” se širi sa 18.000 sadnica jabuke

20191001_125106_resized
Arhiva
  • Autor onogost.me
  • 31.05.2020. u 12:29

Firma "Naše voće", koja posluje u okviru podgoričke kompanije Veletex, posadiće do kraja naredne sedmice u voćnjaku u nikšićkoj Župi oko 18 hiljada sadnica jabuka uvezenih iz Italije i proširiti postojeće zasade za još 5,5 hektara.

Izvršni direktor Našeg voća, Milan Golubović, rekao je agenciji Mina-business da će sa završetkom posla, pored sadašnjih 52 hiljade, biti zasađeno ukupno oko 70 hiljada sadnica na površini od 20 hektara, dok se sljedeće godine planira dodatno proširenje.

“Prije dvije godine podigli smo prvu tablu od četiri hektara i prošle godine još dodatnih 11, što sa ovogodišnjih pet iznosi 20 hektara od oko 37 hektara koliko očekujemo na kraju. Postavljen je protivgradni sistem, a ranije je završen posao oko sistema za navodnjavanje, koji se nadovezuje na postojeći”, saopštio je Golubović.

On je dodao da dosadašnja ukupna investicija iznosi oko 200 hiljada eura, uz propratna sredstva, čime završavaju prvi dio plana.

“Završena je sadnja na jednom dijelu, a sada se selimo i na druge parcele. Prikupljamo dokumentaciju za novi IPARD poziv koji je u toku i sljedeće godine planiramo proširenje za oko osam hektara, kupovinu nove mehanizacije i proširenje sistema za navodnjavanje”, najavio je planove Golubović.

On je, govoreći o poslovima urađenim prošle godine, podsjetio na urađenu centralnu stanicu za navodnjavanje koja je naveći dio sistema, kao i na izbušene nove bunare čime je taj projekat objedinjen.

“Prošli IPARD završili smo sa velikom investicijom od 500 hiljada eura, a u okviru tog projekta podigli smo voćnjak na 11 hektara, sistem za navodnjavanje i protivgradni sistem”, rekao je Golubović.

U jednom od najvećih i najuređenijih voćnjaka u Crnoj Gori, podignutom u nikšićkoj Župi po uzoru na slične u Italiji, oni planiraju da u punom rodu dobiju prinos oko 60 tona po hektaru, a kada u potpunosti zaokruže planove pokriju 20 odsto crnogorskog tržišta.

Voćnjak u nikšićkoj Župi ima šestoro zaposlenih, ali se planira povećanje broja radnika zbog obimne investicije.

Firma “Naše voće” posluje u okviru podgoričkog Veletexa, koji je 2017. godine na javnom oglasu kupio za 600 hiljada eura 44 hektara plodne zemlje i imovinu nekadašnje Zemljoradničke zadruge Župa u stečaju.

U okviru firme u Župi je otvorena i poljoprivredna apoteka Kalia, što mještanima, zbog približenog asortimana, olakšava proljećnju sadnju.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Reforma penzionog sistema biće definisana fiskalnom strategijom i nema bojazni od gašenja Fonda PIO, poručuju iz Pokreta Evropa sad, a nakon izjave ministra finansija Novice Vukovića, koji je kazao da se kroz program Evropa sad 2 planira korekcija penzijskih doprinosa.
Benzin je od danas skuplji dva centa, dok je cijena eurodizela niža jedan cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva.