Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Nastavak gradnje auto-puta, minimalna penzija 450 eura, kasi fali oko 700 miliona eura

RTCG
 • Autor onogost.me
 • 11.12.2023. u 17:11
Vlada je na današnjoj sjednici utvrdila Predlog zakona o budžetu za 2024. godinu. Ministar finansija Novica Vuković kazao je su izvorni prihodi budžeta planirani na nivou od 2,7 milijardi eura a izdaci od 3,48 milijardi eura.

Predsjednik Milojko Spajić je na početku konferencije za medije kazao da je budžet kvalitetan te da predstavlja odraz odgovornosti prema onome što su obećali građanima, i fiskalne održivosti i makroekonomske stabilnosti.

"Najave pojedinaca da će program Evropa sad 2 biti finansiran iz zaduženja ili povećanjem opšte stope PDV-a ili prodajom EPCG opovrgavamo ovim budžetom koji je fiskalno odgovoran i održiv", kazao je Spajić.

On je kazao da će svi rashodi biti finansirani iz tekućih prihoda.

"To znači da ćemo imati suficit tekućeg budžeta. To je najbitnija mjera i zlatno pravilo pravljenja budžeta. Ni jedan dio tekućeg budžeta neće biti finansiran iz zaduženja. Zaduženje će se koristiti isključivo ili radi kapitalnog budžeta ili vraćanja starih kredita", kazao je Spajić.

On je kazao da će od 1. januara 2024. godine biti povećana minimalna penzija na 450 eura.

Naveo je i da se budžetom za 2024. započinje snažan investicioni ciklus kapitalnim budžetom koji je za 40 miliona eura veći od predloga za 2023.

Zamolio je lokalne samouprave da propreme projekte i tako djeluju ka Vladi Crne Gore.

"Spremni smo da, kada projekti budu zreli, rebalansom dodamo nove projekte", kazao je.

Pozvao je sve građane da, kako je kazao, "maksimalno pritisnu lokalne samouprave da pripreme projekte na način propisan zakonom.

"Novac nije problem", poručio je.

Gradnja auto-puta od naredne godine

Istakao je i da će gradnja autoputa biti nastavljena naredne godine.

"U kapitalnom budžetu je 80-90 miliona eura locirano za tu stavku", naglasio je Spajić.

Naveo je i da će za opštine na sjeveru biti opredijeljeno dodatnih 10 miliona eura.

Očekuje da fiskalna strategija bude usvojena početkom naredne godine.

"Imaćemo jednu fiskalnu strategiju koja će odražavati jedan odgovoran i domaćinski odnos prema javnom dobru", poručio je Spajić.

Ministar finansija Novica Vuković kazao je da će kroz kapitalni budžet u naredne tri godine biti uloženo 760 miliona eura.

On je naveo da su izvorni prihodi budžeta za 2024. godinu planirani su na 2,7 milijardi eura.

Naveo je i da su izdaci planirani na nivou od 3,48 milijardi eura.

Vuković je rekao da se na prihodnoj strani očekuje 676 miliona od poreza i doprinosa na zarade, od dobiti pravnih lica 164 miliona, od PDV-a 1,19 milijardi, akcija 365 miliona, dok su ostali prihodi projektovani na 108 miliona.

"Za narednu godinu za glavnicu duga, planirano je 518 miliona eura, što je 180 miliona više u odnosu na ovu godinu. Za kamate dajemo 138 miliona", rekao je Vuković.

On je kazao da je deficit budžeta 235 miliona eura.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  1

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Poreski inspektori su od 1. maja do 7. jula obavili 805 provjera regularnosti poslovanja poreskih obveznika i utvrdili nepravilnosti kod njih 133, na osnovu čega su izdali 177 prekršajna naloga sa ukupno izrečenim novčanim kaznama od 580,4 hiljade eura.
  Zakonom o budžetu za 2024. godinu planirano je 240.012.958,82 eura za realizaciju 332 projekta ukupne procijenjene vrijednosti 2,9 milijardi eura, a u prvih šest mjeseci 2024. godine potrošeno je 61,2 miliona eura, što je 26% od planiranog iznosa.