Nema više vožnji taksijem iz jednog grada u drugi

wp_20160613_12_19_18_pro
Darko Bulatović
  • Autor onogost.me
  • 03.09.2016. u 07:22

Nacrt zakona o prevozu u drumskom saobraćaju, koji propisuje strožije uslove za auto-taksi prevoznike, usklađen je sa direktivama Evropske unije, poručeno je juče na javnoj raspravi u Privrednoj komori.

U odnosu na važeći tekst zakona, nacrtom su, između ostalog, propisani strožiji uslovi za obavljanje autotaksi prevoza po kojem crnogorski taksisti više neće moći da prevoze putnike iz jedne opštine u drugu, kao što su to do sada radili.

“Auto-taksi prevoz obavlja se isključivo unutar i sa područja jedinice lokalne samouprave koja je izdala licencu. Nije dozvoljeno primati na prevoz putnike izvan tog područja. Zabranjeno je obavljanje linijskog prevoza putnika auto-taksi vozilom i korišćenje autobuskih stanica i autobuskih stajališta”, navodi se u nacrtu.

Pooštreni su uslovi i za vozače, vezano za njihovu osuđivanost, uvedena je potvrda za strane državljane koji voze za firme iz Crne Gore, kao i licenca za unutrašnji i lokalni prevoz. Na taj način, smatraju u ministarstvu, omogućiće se opštinama da na osnovu njihovog izdavanja ubiraju sredstva.

Bitan novi uslov za dobijanje licence, ističu iz resornog ministarstva, je postojanje takozvanog stvarnog sjedišta prevoznika u kojem se čuva dokumentacija i gdje inspekcija može da ga kontroliše.

“Mali autobusi moći će da budu dio unutrašnjeg, ali i međunarodnog saobraćaja, usljed ograničavajućih saobraćajno-tehničkih karakteristika puta”, saopštili su iz ministarstva.

Novi tekst zakona gotovo u cjelosti je usklađen sa direktivama EU, istakao je generalni direktor Direktorata za drumski saobraćaj Dalibor Milošević i ocijenio da je jučerašnja rasprava značajan doprinos kvalitetu finalnog teksta, pošto će sugestije privrednika biti dio izvještaja o javnoj raspravi koji će se razmatrati prije nego što predlog zakona bude upućen Vladi.

Taksi preduzetnici smatraju da nije dobro rješenje po kojem prevoznik ne može dobiti licencu, ukoliko duže od tri mjeseca nije platio porez, i da ono predstavlja veliku poslovnu prepreku.

Potrebno je, smatraju, institucionalno odrediti minimalne i maksimalne cijene vožnje taksijem, što bi doprinijelo povećanju kvaliteta u toj vrsti prevoza.

Taksi prevoznici smatraju i da bi bilo dobro da taksisti dobiju akcize za gorivo, te da je zakonski neophodno regulisati da se tim poslom mogu baviti samo osobe sa prebivalištem u opštini gdje rade

Oni smatraju da je potrebno i rigoroznije kažnjavati nelegalne prevoznike iznosom koji bi bio i deset puta veći od sadašnjeg.

Nacrtom je potrebno bolje urediti pitanje zaključenja osiguranja prevoznika ne go što je to sada slučaj, smatraju iz Sava Montenegro osiguranja, i predlažu da prevoznici za svaku godinu treba da zaključuju taj ugovor.

Predstavnik Udruženja prevoznika Crne Gore Veselin Salamadija smatra da ne treba postavljati gornju starosnu granicu za vozače na 65 godina, jer po zakonu radni vijek traje dvije godine duže. On je predložio i da licenca za prevoznike važi deset godina kao i u okruženju i EU.

Iz kompanije Kasiopeja, koja se bavi posredovanjem u prodaji karata, ističu da je potrebno uspostaviti centralni informacioni sistem sa svim redovima vožnje i bukiranim sjedištima.

Oni smatraju da bi zakonski trebalo utvrditi obavezu da prevoznici redove vožnje objavljuju na svojim web sajtovima, što bi značajno osavremenilo tu djelatnost u kojoj većina njih kao i stanica nema taj vid prezentacije.

Založili su se i za unificaranu kartu za prevoz koja ne bi stvarala prostor za eventualne zloupotrebe.

Javna rasprava trajaće do 18. septembra, a zakon bi, kako je saopšteno iz ministarstva, trebao da bude usvojen u četvrtom kvartalu ove godine.

cdm.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Na današnjem zboru radnici Željezare odlučili su da do ponedjeljka, 6. februara čekaju zvaničan poziv od EPCG za obećano zaposlenje. Ako poziva ne bude, narednog dana 7. februara, počeće proteste ispred upravne zgrade EPCG, kazao je predstavnik sindikata Ivan Vujović.