Neobično i originalno: Ručni rad koji ostavlja bez daha

17203146_749937845170248_8893830023591401209_n
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 09.11.2017. u 06:50

Umjetnička radionica Đinđ Art iz Nikšića sasvim sigurno je sinonim za kreativnost. Kao što i njihovo neobično ime naslućuje, u ovoj radionici možete pronaći gomilu isto tako neobičnih komada zanimljivog nakita i torbi, pa sve do unikatnih i drugačijih suvenira i igrački za najmlađe.

Skladan i prijatan kolorit defitnintivno utiče na raspoloženje kupca jer vesele boje kojima obiluju njihove rukotovrine sigurno vam mogu popraviti dan. Upravo zato, ove zanimljive i nadasve prepoznatljive kreacije postale su veoma tražene u gradu pod Trebjesom, ali i šire.

“Umjetnička radionica Đinđ Art obuhvata izradu nakita, suvenira, tašne, torbe, igračke. U septembru 2017. godine radionica je proslavila punoljetstvo, 18 godina. U ”tržišnu utakmicu” krenula je prije desetak godina. Radim sama, ali u svakom trenutku tu je porodica i prijatelji umjetnici koji su često radoznali i žele vidjeti šta se to sprema u radionici, nekada pomognu idejom, a pokatkad uzmu i alat u ruke”, kaže žena koja stoji iza čitave ove priče, Nikšićanka Vera Vujičić.

Raznovrsnoj i više nego bogatoj ponudi doprinijela je njena želja za istraživanjem i eksprimentisanjem sa različitim materijalima. 

“U ponudi imam nakit, ogrlice, narukvice, minđuše, prstenje, broševe, rađene od masa za oblikovanje nakita, od kože, drveta, žice, vune. Tu je tehnika filcanja, kristalne smole, reciklaža od matičnih ploča i tastature kompjutera, tu su i šarafi, matice… Osim toga tu su tašne, torbe, cegeri i futrole od eko kože u kombinaciji sa dekupaž tehnikom, torbe rađene tehnikom filcanja. Igračke, namijenjene najmlađima, izrađene od prirodnih materijala i bezbjedne za igru. Suveniri, privesci, magneti, štafelaji, okviri, kutije i slično”, objašnjava ona.

Kako se prisjeća, interesovanje za ručnu izradu nakita i ostalih rukotvorina počelo je jako davno. Tada je počela da crta i po svom ukusu sređuje đačke torbe, farmerice, patike, te pravi neobične poklone za rođendane svojoj porodici i prijateljima. Kao i svaki autor, dodaje Vera, ona ima svoj izraz što se ogleda kako u oblikovanju i pristupu svakom detalju tako i u završnom dizajnu, koristeći različite materijale i tehnike, kombinujući ponekad i “nespojivo”.

Na pitanje da li Nikšićani rado kupuju unikate ili se odlučuju za nešto drugo, ona objašnjava da njene sugrađanke rado nose komade iz Đinđ Art-a upravo zato što njeni kupci žele biti drugačiji.

“Sve je počelo kao hobi, hobi je i danas poslije toliko godina s tom razlikom što danas taj hobi donosi neku zaradu. Materijali koje koristim su vuna, drvo, koža, žica, tekstil, mase za obikovanje nakita, kristalna smola, šarafi, matice, reciklaža. Raznovrsnost materijala i tehnika koji koristim daje mi mogućnost da se iznova na nov način izrazim i samim tim svaki materijal ima ”svoje vrijeme”. S obzirom na paletu proizvoda neki predmeti se urade za kratko vrijeme dok je za druge potrebno i par dana, a neke postavke radim i paralelno”, priča naša sagovornica.

Neobično ime, kako nam objašnjava, dolazi iz stalnog traženja, improvizovanja, “đinđanja”, dizajniranja, pronalaženja, kombinovanja, kolorisanja, nijansiranja, eksperimentisanja, sublimiranja, stilizovanja … i na kraju iz tog “đinđanja” prave umjetnost. Vera dodaje da je njena umjetnička radionica čest učesnik na domaćim i međunarodnim sajmovima, kada ljudi iz drugih gradova imaju priliku vidjeti njene neobične kreacije.

“U aprilu ove godine zajedno sa još devet sugrađanki koje se bave rukotvorinama i  u saradnji sa Tehnopolisom osnovali smo klaster ”Riznica”, sa nadom da ćemo uz pomoć grada doći i do suvernirice i tako lakše plasirati i promovisati svoj rad”, poručuje ona.

U pitanju je desetak dama koje nijesu čekale zaposlenje, već su zavrnule rukave i osnovale prvi ženski klaster domaće radinosti pod nazivom „Riznica“, koji je promovisan u Inovativno preduzetničkom centru Tehnopolis, koji im je pružio logističku i marketinšku podršku. U klasteru su stvaraoci čija interesovanja su različita, pa će Nikšćani imati priliku da na jednom mjestu nađu autentične rukotvorine počev od ukrasa, ljekovitog bilja, prirodne kozmetike, nakita, pletenih stvari, do suvenira i namještaja.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Sve vrste goriva u Crnoj Gori od ponoći su jeftinije jedan do devet centi, saopštilo je Ministarstvo kapitalnih investicija.
Uprava prihoda i carina je od 1. januara do 30. novembra 2022. godine ostvarila bruto naplatu prihoda u iznosu od 1.908,9 miliona eura, što je za 170 miliona eura ili 10 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, a za 120 miliona eura ili 7 odsto više u odnosu na 2019. godinu. Ostvarena naplata je iznad plana prihoda u navedenom periodu za 163 miliona eura ili 9 odsto.