Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Neusklađivanje penzija možda pred Ustavnim sudom

pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 25.12.2023. u 08:09
Postoji rizik da se pred Ustavnim sudom inicira preispitavanje odluke Vlade da naredne dvije godine minimalne penzije ne budu usklađene, u krajnjem da penzioneri pokrenu postupke pred sudovima.

To je za Radio Crne Gore ocijenio pravnik Veselin Radulović. U Udruženju penzionera Crne Gore, stav je Ivana Grdinića, vjeruju da će takva odredba zakona izazvati negodovanje, nezadovoljstvo, ali i neizvjesnost kod penzionera hoće li to trajati samo 24 mjeseca ili više.

Minimalnu penziju od 450 eura u februaru će primiti gotovo 41.000 korisnika. Međutim, izmijenjeni zakon o PIO je definisao da u naredne dvije godine taj iznos neće biti uvećan kroz redovna kvartalna usklađivanja. To je prije par dana potvrdila i ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić.

U međuvremenu su se čula mišljenja da neusklađivanje minimalnih penzija u naredna 24 mjeseca nije u skladu sa Ustavom i zakonom. Nišić smatra da to nije slučaj.

“Ova naša mjera je apsolutno ustavna itu neće biti nikakvih problema, da se ona i preispita”, kazala je ona.

Pravnik Veselin Radulović ocjenjuje da postoji rizik da penzioneri koji procijene da su im uskraćena zakonom i Ustavom garantovana prava podnesu tužbe sudovima. Stava je i da je odluku o povećanju penzija trebalo ozbiljnije analizirati.

“Samo povećanjem tih minimalnih penzija se narušava i princip jednakosti građana pred Ustavom. Odnosno, određeni broj penzionera je diskriminisan u odnosu na one koji primaju minimalne penzije, jer Ustav zabranjuje diskriminaciju. Zabrana diskriminacije podrazumijeva, ne samo da je država obavezna da jednako postupa u istim situacijama, već nekada i u različitim situacijama mora postupati različito”, kazao je on.

U ovom slučaju su favorizovani samo oni penzioneri koji primaju minimalne naknade.

“A proporcionalno usklađivanje nije izvršeno u odnosu na ostale i tu se može govoriti o jednoj vrsti diskriminacije u odnosu na tu grupu građana”, objasnio je pravnik.

U Udruženju penzionera Crne Gore su proračunali da će praktično penzioneri sa najnižim primanjima za godinu dobiti 75, odnosno za dvije godine 150 eura, jer neće imati uvećanja po osnovu usklađivanja koje je na nivou 24 mjeseca šest puta. To je za Radio Crne Gore saopštio Ivan Grdinić.

“Penzioneri to ne vole, vi njemu to dajete i onda mu zamrznete penziju i sad je pitanje treće godine hoće li on dobiti usklađivanje, koliko će dobiti i ostalo. Po meni to nije ispravno da se radi na taj način”, kazao je on.

Podsjećamo, tokom ove godine sve penzije uvećane su tri puta, u januaru 2,5%, u maju zbog redovnog ali i vanrednog usklađivanja 8,5%, a u septembru 5%.

Izvor: Radio Crne Gore/rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Nacionalna turistička organizacija (NTO) raspisala je javni poziv za podnošenje zahtjeva za dobijanje novčane podrške za unapređenje organizovanih avionskih dolazaka putem zajedničke marketing kampanje sa turoperatorima za ovu i narednu godinu u okviru koga je opredijeljeno 510 hiljada eura. Od ukupne sume 200 hiljada je za ovu, a 310 hiljada za narednu godinu.
  Tenderima i nepotrebnom administrativnom precedurom samo se gubi vrijeme u borbi protiv bolesti potkornjaka u šumama na području plavske, kao i drugih crnogorskih opština, pa je potrebno hitno uključivanje države sa svim njenim kapacitetima.