Nikšićki rudari upozorili: Niko od radnika neće na biro

boksiti_mala
  • Autor onogost.me
  • 09.09.2015. u 09:57

Dan nakon što je postalo jasno da će sudbina nikšikih Boksita i njegovih zaposlenih zavisiti od novog gazde, vlasnika Uniproma, Veselina Pejovića, rudari su poručili da se, prije svega, mora riješiti pitanje  radničkih prava. 

Zbog toga traže hitan sastanak sa predstavnicima ministarstva ekonomije i novim vlasnikom.

„Stav radnika je da niko od nas neće na biro, zelimo da budu primljeni svi radnci koji su ostali u Rudniku Boksita i da se postuju njihova radna mjesta po zakonu o rudarstvu i kolektivnom ugovoru koji je dosad važio za radnike rudnika Boksita. Ukoliko novi vlasnik to ne prihvata mi ćemo imati neke druge planove“, upozorio je Ilija Djilas, predsjednik Sindikata radnika RB, na današnjem zboru ispred upravne zgrade.

On je kazao da su u firmi ostala 192 radnika, ali i da ima stotinjak onih kojima još nije povezan staž.

„Ti ljudi još čekaju da odu u penziju što je veliki problem jer ako oni ne riješe penziju i njih računamo kao radnike Boksita“, poručio je Djilas i dodao da očekuje da stečajni upravnik, Mladen Marković, odgodi uručivanje rješenja o otkazu  do 22. septembra do kada bi trebalo da bude poznata sudbina radnika.

Firma Uniprom, nikšićkog biznismena, Veselina Pejovića juče je dostavila ponudu za kupovinu imovine nikšićkih boksita, vrijednu 5, 39 miliona eura.

Marković  je kazao da će se o ponudi izjasniti u roku od 7 dana, a da će uplata nakon toga biti obavljena u roku od 20 dana.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Domaćinstva su u novembru 2022. godine potrošila 107.073.329 kWh (kilovatsati) električne energije, što je oko 15,78 odsto više u odnosu na potrošnju ostvarenu u oktobru, a u odnosu na novembar 2021-e potrošnja je veća za 4,93 odsto, saopšteno je iz Elektroprivrede.