Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Novi početak za Javorak MB

javorak_naslovna
  • Autor onogost.me
  • 15.09.2015. u 15:57

Nakon duge krize i stečaja nikšićki Javorak krenuo je putem oporavka. 

Kako priznaje i sam direktor, Dragan Nenenzić, Javorak nije u nekoj izvanrednoj situaciji, ali se prave preduslovi za  održivi rad i proizvodnju sa inostranim partnerima koja neće biti kratkog roka, već će se dobijati u kontinuitetu u narednom periodu.

„Jedan od partnera je italijanski investitor koji u jednom od pogona proizvodi kompletan asortiman namijenjen izvozu na tržište Evropske Unije. Kompletan asortiman iz Javorka MB ide na inostrano tržište I može se reći da naš proizvod konkurentan i po kvalitetu i cijeni i na tržištima EU I drugih zemalja poput Egipta. Vrlo brzo smo blizu postizanja dogovora sa investitorm iz Egipta, a riječ je o planiranoj dugogodišnjoj saradnji što bi za Javorak , opštinu i Crnu Goru bilo od velikog značaja“, poručuje Nenezić.

On je dodao da je stečaj okončan 1.juna, ali da se u firmi već ponašaju odgovorno sprovodeći plan reorganizacije.

Iako nam se daje period od godinu za isplatu povjerilaca prvog reda, mi smo  prije mjesec počeli sa isplatom potraživanja“, kazao je Nenezić .

Predsjednik opštine, Veselin Grbović, optimista je kada je u pitanju budućnost Javorka.

„Krenuli su izuzetno ozbiljno. Ono što planiraju to i rade. Vrlo je značajno da se određeni broj novih mladih radnika zaposli, što je nama u Nikšiću možda i najznačajnije. Rade onako kako je zakon naložio, isplaćuju se plate, porezi i doprinosi, otplaćuju se dugovi i to je ono što govori da Javorak može u narednom periodu da bude još bolji. Nadam se da ćemo Javorak vratiti makar na 50 odsto onoga što je nekada bi“, zaključio je Grbović.

 

Tokom radne posjete Nikšiću, Javorak je obišao i Ministar poljoprivrede, Petar Ivanović ističući da je Javorak ozbiljna kompanija sa dugom istorijom i velikim potencijalima koji nijesu do kraja iskorišćeni.

„Radi se korak po korak. Bitno je da je kompanija izašla iz stečaja i da je završen drugi krug konkursa za dodjelu koncesija. Juče su potpisana rješenja i oko osam ipo hiljada kubika biće dodijeljeno Javorku, što im je sasvim dovoljno u prvoj fazi rada. Govorimo o jednogodišnjim koncesijama, ali naša dugoročna orjentacija je da nijedna firma u Crnoj Gori, koja se ozbiljno bavi poslom, ne zavisi od godine do godine, nego da se dodjeljuju dugoročne koncesije da bi mogli dugoročno planirati“, kazao je Ivanović.

Nenezić je kazao da su u Javorku angažovana 54 radnika, a dio zaposlenih zbog specifičnosti posla zahtijeva ono što predviđa i Ugovor o djelu.

„Dio je u stalnom random odnosu i u narednom periodu taj broj, zajedno u kompanijama koje će raditi u sklopu Javorka, biće oko 100 uposlenih“, poručio je on.  

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Isplata majskih penzija počeće danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO).
U pogonima Željezare Nikšić počeće da se proizvodi eloksirana bravarija za građane po veoma povoljnim cijenama, najavio je ministar energetike i rudarstva Saša Mujović.
Na sastanku ministra energetike i rudarstva Saše Mujovića, ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimira Jokovića sa direktorom Elektroprivrede Republike Srpske (BiH) Lukom Petrovićem, koji je održan danas u Podgorici, formirani su zajednički radni timovi koji će tražiti najbolje rješenje za obije države po pitanju naplate nadoknade od potopljenog zemljišta Bilećkog jezera.