NVO aktivisti sa Zagrada prijete da će blokirati transport rude

16359005_10206693558057923_1676646162_n
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 31.01.2017. u 15:15

Udruženje građana nadomak rudokopa Zagrad obratilo se kompaniji Uniprom metali u decembru prošle godine sa zahtjevom za prijem, kako bi razgovarali o aktivizmu mještana u dijelu vodosnabdijevanja, uspostavljanju zaštitnih mjera od buke, prašine i drugih negativnih uticaja tokom eksploatacije, kao i inicijativi iz marta prošle godine.

 “Više puta samo pokazivali spremnost da dobrosudjedskim, kompromisnim rješenjem rješavamo probleme, međutim druga strana je izostala. Posredstom elektronske pošte smo dobili obavještenje da pomenuta kompanija u kontinuitetu rješava sve probleme i zahtjeve građana. Kako nije moguće takvom komunikcijom adekvatno i argumentovano komunicirati, zatražili smo dodatno sastanak na kojem bi apsolvirali aktuelni proces i predložili niz mjera za rješavanje brojnih problema sa kojim se suočavaju građani nadomak rudokopa i drugi tokom rudarskih radova na površinskom kopu, koji se nalazi u naseljenom mjestu”, stoji u saopštenju.

Dodaje se i da su više puta pokazali visok stepen korektnosti i uvažavanja što, kako kažu, nije slučaj sa druge strane, kao i da su iscrpili mogućnosti da se ubuduće obraćaju povodom opravdanih zahtjeva.

Takođe, upozoravaju da će već u narednom periodu organizovati građanska okupljanja na samom ulazu kopa Zagrad i spriječiti transport rude.

 “Znamo da to nije nivo sa kog treba rešavati probleme, ali zbog pasivnosti druge strane primorani smo na takav vid aktivizama. Konkretan termin građanskog protesta ćemo objaviti nakon formalnog skupštinskog zasijedanja Udruženja, nakon čega ćemo u skladu sa protokolom obavijestiti institucije i posredsvom medija upoznati širu društvenu zajednicu”, poručuju iz Udruženja i napominju da su ugovorom od 30. septembra 2015 g. definisane mjere, standardi povodom zaštite životne sredine i drugih uticaja prilikom eksploatacije, ali da ima mnogo propusta.

“Jedan od brojnih primjera ugroženosti građana, životne sredine je i dionica puta Zagrad-Oblatno na kojoj se konstatno ove i prošle godine na kolovozu nalaze nanosi crvenog boksita, što dodatno utiče na bezbjednost građana”, dodaje se u saopštenju.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Kupac peleta u obavezi je da uzme račun kako bi tržišna inspekcija utvrdila da je kupljen ili prodat po cijeni većoj od propisane, saopštila je glavna tržišna inspektorka Marina Radulović u emisiji "Dobro jutro Crna Goro". Ona je za TVCG kazala da se još nije desilo da je neko došao sa konkretnim dokazom da je pelet prodat za više od 269, odnosno 320 eura.
Uprava za ljudske resurse izvršila je unos za obračun naknada korisnicima Programa stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem.