Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Obustavljene isplate iz Alimentacionog fonda

pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 29.03.2023. u 12:19
Isplate iz Alimentacionog fonda, koji je osnovan 1. novembra prošle godine, obustavljene su i neće ih biti sve do najavljenih izmjena Zakona o privremenom izdržavanju djece.

Sekretarka tog resora Ana Raičević kazala je da će Ministarstvo finansija isplatu sredstava izdržavanja uredno nastaviti nakon usvajanja izmjena Zakona, piše portal roditelji.me.

“Imajući u vidu da je Zaštitnik imovinsko pravnih interesa Crne Gore osporavao isplate alimentacije koje su se odnosile na retroaktivno priznavanje prava na privremeno izdržavanje, inicirane su izmjene Zakona o privremenom izdržavanju djece u dijelu odredbe kojom se definiše vremenski period od kada se priznaje pomenuto pravo. Ministarstvo finansija će isplatu sredstava izdržavanja uredno nastaviti nakon usvajanja pomenutih izmjena zakona”, istakla je Raičević.

Iz Alimentacionog fonda, nijesu do sada odgovarali na naše upite o problemima u isplati alimentacija. Iako već petnaestak dana građani dobijaju nezvanične informacije iz centara za socijalni rad da postoje problemi u isplati zaostalih alimentacija, iz Ministarstva finansija tek danas su odgovorili na naše pitanje da li je istina da su isplate obustavljene.

Prije samo dvadesetak dana iz Alimentacionog fonda su saopštili da problema u funkcionisanju nema i da se na isplate ne čeka dugo. Prema tadašnjim najavama, razmatrali su i mogućnost da olakšaju građanima cijelu proceduru i da svakom mjeseca objavljuju ko i kada, na osnovu rješenja, može očekivati isplatu.

Povodom najavljenih izmjena Zakona o privremenom izdržavanju, načelnik Alimentacionog fonda Milovan Vujović ranije je kazao da je u primjeni primijećeno da je potrebno bolje precizirati član 8 stav 1.

“Treba vidjeti na koji način propisati kojim dokazom se može dokazivati da najmanje dvije alimentacije nijesu isplaćene u onim slučajevima kada presuda suda glasi da je plaćanje na ruke, a ne na žiro račun. Takođe, u međuvremenu ćemo sastaviti i Predlog izmjena i dopuna Zakona u dijelu koji se odnosi na Alimentacioni fond, kako bi se pojedine odredbe Zakona preciznije definisale”, rekao je Vujović početkom marta.

Izmjene Zakona treba da usvoji Skupština, koja je sredinom marta raspuštena ukazom predsjednika države Mila Đukanovića.

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović kazala je u utorak da će parlament nastaviti sa radom, dodajući da je Zakonom o izboru odbornika i poslanika definisano da mandat poslanicima prestaje konstituisanjem novog skupštinskog saziva.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja uputilo je u februaru Ženskom klubu Skuštine Crne Gore predlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o privremenom izdržavanju. Kako su tada naveli, razlog je prevazilaženje nedostataka koje su prepoznali.

Izvor: Roditelji.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Isplata majskih penzija počeće danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO).
  U pogonima Željezare Nikšić počeće da se proizvodi eloksirana bravarija za građane po veoma povoljnim cijenama, najavio je ministar energetike i rudarstva Saša Mujović.
  Na sastanku ministra energetike i rudarstva Saše Mujovića, ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimira Jokovića sa direktorom Elektroprivrede Republike Srpske (BiH) Lukom Petrovićem, koji je održan danas u Podgorici, formirani su zajednički radni timovi koji će tražiti najbolje rješenje za obije države po pitanju naplate nadoknade od potopljenog zemljišta Bilećkog jezera.