“Očekivana godišnja vrijednost izvoza votke 500 miliona eura, fabrika da pakuje 30 miliona boca”

Vlada Crne Gore
 • Autor onogost.me
 • 15.02.2023. u 13:05
Predsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović sastao se danas sa Aleksanderom Mačetinom, investitorom i osnivačem firme Noblewood Adriatic, koja u martu planira otvoriti fabriku votke Beluga Montenegro u Nikšiću.

Iz Vlade je saopšteno da je, upoznavajući Abazovića sa činjenicama u vezi otvaranja fabrike, investitor naveo da je otvaranje planirano za 21. mart i da će fabrika proizvoditi votku koja će se izvoziti za sva svjetska tržišta, osim ruskog, koje je pokriveno domaćom proizvodnjom.

“Mačetin je istakao da je votka Beluga jedan od 10 najprodavanijih i najpoznatijih brendova votke na svijetu čiji je godišnji obrt oko 1.500.000.000,00 eura. Planirano je da fabrika u Nikšiću pakuje oko 30 miliona boca godišnje, a sama investicija vrijedna je oko 25 miliona eura. Očekivana godišnja vrijednost izvoza je 500 miliona eura”, navodi see u saopštenju.

Investitor je, kako je saopšteno iz Vlade, istakao da će fabrika u početku zapošljavati preko 200 radnika, sa tendencijom rasta od nekoliko stotina u naredne dvije godine. Planirano je istovremeno otvaranje predstavništva firme u Tivtu, koje će biti usmjereno na marketing i trgovinu.

Abazović je istakao zadovoljstvo što Crna Gora postaje nova baza za proizvodnju i izvoz poznate svjetske votke Beluga, naglašavajući posebno značaj koji će ona imati za našu ekonomiju, ali i promociju države samim tim što će ime države biti u nazivu brenda.

Podsjetimo, Neksanova fabrika za proizvodnju alkoholnih pića, vinarija i destilerija prodata je u avgustu prošle godine kupcu Aleksandru Mećetinu, vlasniku brenda Beluga.

Kako je tada prilikom potpisivanja kupoprodajnog ugovora kazao biznismen Miograd Daka Davidović, bivši vlasnik Neksana, ovo je veoma važan dan za Nikšić.

“Čuda koja pravi naš prijatelj Aleksandar na globalnom nivou sa mjere milijardama dolara godišnje odnosno njegova prihod u prošloj godini je iznosio preko milijardu i dvjesta miliona eura. Sami dolazak ovako velike kompanije u Crnu Goru predstavlja vaskrsenje Nikšića u svakom pogledu. Za nas 300 ljudi, 300 porodica u ovom vremenu mnogo znači. Ovo će dati veliki zamajac privredi Nikšića u budućem vremenu, a sigurno i Crne Gore u punom obimu zbog toga što velike kompanije prave velike benefite u svim drugim granama”, naveo je tada Davidović.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Unija slobodnih sindikata (USSCG) dala je punu podršku akciji "Stop inflaciji" i pozvala Vladu da se pridruži antiinflacionoj kampanji i privremeno umanji akcize na gorivo u iznosu ne manjem od 40 odsto.
  Od sjutra će građani u pet najvećih trgovačkih lanaca moći da kupuje i više od 25 proizvoda po minimalnim cijenama, najavio je ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović.