Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Od danas nema više akcije “Stop inflaciji”

gov.me
 • Autor onogost.me
 • 03.01.2024. u 08:31
Prvi radni dan za trgovce u novoj godini, za potrošače znači kraj akcije "Stop inflaciji". Iako je akcija mogla biti sveobuhvatnija, kupci nespore da je ublažila poskupljenja pojedinih namirnica.

Većina građana ističe da je akciju trebalo nastaviti i da je značila, iako mali broj smatra da nije imala nekog efekta.

Bez obzira na različite komentare građana, u Centru za zaštitu potrošača smatraju da je akcija doprinijela smanjenju cijena velikog broja proizvoda. Zato smatraju da Vladina odluka da ne nastavi ovu akciju neće obradovati mnoge pogotovo one sa najnižim primanjima.

"Mišljenja sam da bi akciju trebalo nastaviti i proširiti na još neki broj proizvoda i mislim da bi se moralo učiniti nešto u tom pravcu i možda čak neke opsežnije mjere nego što su do sada bile i taj teret je trebalo rasporediti da to samo ne pada na teret potrošača" kaže Olga Nikčević iz Centar za zaštitu potrošača.

U suprotnom u Uniji slobodnih sindikata očekuju novi talas poskupljenja, pa poručuju donosiocima odluka da redovno prate cijene.

"Pomenuli smo već da će ukidanjem akcije Stop inflaciji cijene otići na gore, odnosno vratiti se na prvobitan nivo i država mora da pripremi već sada mehanizme zaštite od inflatornih kretanja. Međutim, obećava činjenica da je inflacija u opadajućem nivou. Dakle, očekujemo neku Stopu inflacije od 4 do 5 odsto, odnosno 50 odsto manju nego u ovoj godini", kaže Marko Subotić.

Akciju Stop inflaciji u saradnji s trgovcima prethodna vlada sprovela je prošle godine u dva navrata kako bi ublažila posljedice rasta cijena. Tokom prve akcije koja je trajala od marta do juna 2023. cijene proizvoda su, prema saopštenju tadašnje Vlade, bile manje za 20 do 30 odsto.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Nacionalna turistička organizacija (NTO) raspisala je javni poziv za podnošenje zahtjeva za dobijanje novčane podrške za unapređenje organizovanih avionskih dolazaka putem zajedničke marketing kampanje sa turoperatorima za ovu i narednu godinu u okviru koga je opredijeljeno 510 hiljada eura. Od ukupne sume 200 hiljada je za ovu, a 310 hiljada za narednu godinu.
  Zakon o upravljanju otpadom predstavlja prekretnicu za Crnu Goru jer postavlja temelje za smanjenje otpada, zaštitu prirodnih resursa, i povećanje ekološke svijesti među građanima kroz mjere kontrole, kazao je u razgovoru za Portal RTCG ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimir Martinović.