Odložiti potpisivanje Opšteg kolektivnog ugovora

PKCG
 • Autor onogost.me
 • 25.11.2022. u 09:23
Upravni odbor Privredne komore Crne Gore, u proširenom sastavu sa predsjednicima odbora udruženja i članovima Skupštine, sa vanredne sjednice, uputio je apel da se odloži najavljeno potpisivanje Opšteg kolektivnog ugovora i produži važenje aktuelnog, kako bi se poslovna zajednica upoznala sa sadržinom ovog važnog dokumenta i došlo do najboljeg rješenja u interesu poslodavaca i zaposlenih.

U radu sjednice koju je vodila predsjednica Komore Nina Drakić, pored članova UO, učestvovali su ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović, predsjednik Skupštine PKCG Vojo Banović i predsjednici granskih odbora udruženja.

Drakić je istakla da su o novom OKU privrednici informisani iz neformalnih izvora, te da predloženja rješenja obiluju nepoznanicama, kao što su povećanje dnevnice za prekovremeni i rad nedjeljom, koji će sektori iz toga biti izuzeti, kada će radnici imati slobodne dane, koliki će biti njihov broj tokom mjeseca…

“Svjedoci smo da se privreda suočava sa brojnim poteškoćema u poslovanju usljed Kovid i krize u Ukrajini, inflacije, rasta kamatnih stopa i drugog što dodatno opterećuje poslovanje privrede, pa je pitanje kako će ona uspjeti da se izbori sa povećanjem troškova koje proizilazi iz OKU . Iz tog razloga, jako je važno da imamo šire konsultacije kako bi privreda mogla pravovremeno da reaguje. Tu smo da vidimo sa ministrom da li se može odložiti potpisivanje OKU ako stavovi nijesu do kraja usaglašeni”, kazala je Drakić.

Ministar Admir Adrović je kazao da je predlog OKU stigao od socijalnih partnera prethodne sedmice i da je proslijeđen na mišljenje nadležnoj direkciji.

“Dalja je procedura da tekst dobije zeleno svijetlo Sekretarijata za zakonodavstvo, Ministarstva finansija i Ministarstva prosvjete. Od izuzetnog značaja je dobijemo OKU jer se o njemu pregovara preko dve godine. Aktuelni OKU je važeći do kraja godine i za državu je bitno da da dođemo do prihvatljivog teksta kako ne bismo napravili određene probleme, odnosno zastoj u pregovorima sa EU jer njegovo usvajanje predstavja završno mjerilo za poglavlje 19. Od krucijalnog značaja je da dobijemo OKU”, rekao je Adrović.

On je spreman da sasluša sve zainteresovane subjekte kako bi se došlo do prihvatljivog teksta za sve subjekte.

Ministar Adrović istakao je činjenicu da Unija poslodavaca ima jedina formalnu reprezentativnost da učestvuje u socijalnom dijalogu, ali da je započet proces utvrđivanja izmjena Pravilnika o reprezentativnosti, te da se nada da će se on ubrzo završiti.

“Iako formalno Privredna komora nema pravo da učestvuje u pregovaranju o OKU, njeno mišljenje kao ozbiljne institucije se mora čuti i uvažiti. Želim da ovaj proces učinim inkluzivnim i računam da možemo doći do zajedničkog rješenja u predviđenom roku. Bićete uskoro obavješteni o konačnom stavu Ministarstva”, kazao je ministar, koji je saglasan sa privrednicima da bez zadovoljnih poslodavaca i zaposlenih i uspješne ekonomije država ne može da funkcioniše.

Učesnici u diskusiji su ocijenili da ne treba donijeti ishitreno rješenje koje može prouzrokovati brojne probleme za funkcionisanje privrede. Smatraju da potpisivanje OKU treba odložiti, te produžiti važenje postojećeg na godinu dana.

“Ako kreatori ekonomskog ambijenta potpišu destimulativan OKU dodatno će ugroziti uslove poslovanja privrede”, poručeno je sa sjednice Upravnog odbora Privredne komore.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Korisnici elektrodistributivnog sistema su u oktobru preuzeli ukupno 198,91 milion kilovat sati (kWh) električne energije, što je oko dva odsto manje u odnosu na energiju preuzetu tokom istog prošlogodišnjeg perioda.
  Na predlog Ministarstva kapitalnih investicija, Vlada Crne Gore je na jučerašnjoj sjednici usvojila Informaciju o problemima tekućeg održavanja javne željezničke infrastrukture i dala saglasnost za korišćenje sredstava tekuće budžetske rezerve, na način što će se preusmjeriti 3.941.200 eura na poziciju Uprave za željeznice koja se odnosi na tekuće održavanje javne željezničke infrastrukture, istakao je državni sekretar za željezničku infrastrukturu i saobraćaj Miloš Rajović.