Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Odobren zakup četiri parcele u Šavniku za gradnju vjetroelektrana

vjetrenjace1
jedro.me
 • Autor onogost.me
 • 08.02.2024. u 20:01
Vlada Crne Gore dala je saglasnost za davanje u zakup nepokretnosti u svojini države u opštini Šavnik na 30 godina, a za potrebe instaliranja vjetroelektrana.

Kako navode u saopštenju sa današnje sjednice, vjetroelektrane su planirane na katastarskim parcelama u Boanu, Tušinji, Krnjoj Jeli i Timaru, a daju se u zakup na 30 godina.

"Data je saglasnost za davanje u zakup nepokretnosti u svojini Crne Gore, na period od 30 godina, radi izgradnje vjetroelektrane, i to katastarskih parcela KO Boan, KO Tušinja, KO Krnja Jela i KO Timar, sve u opštini Šavnik, a u cilju izgradnje vjetroelektrane. Tim povodom, zadužuje se ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine da formira komisiju za davanje u zakup nepokretnosti u državnoj svojini", navode u saopštenju.

Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine je pripremilo nacrt aukcijske dokumentacije, odnosno: javni poziv, izjavu o povjerljivosti, informativni memorandum, nacrt ugovora o davanju u dugoročni zakup i prijavu za učešće na aukciji.
"Javnim pozivom se predviđa izdavanje u zakup predmetnog zemljišta, površine 2.033.897 m², na period od 30 godina radi projektovanja, izgradnje, eksploatacije i održavanja vjetroelektrane, instalisane snage 6,6 KW po jednom vjetrogeneratoru, po početnoj cijeni zakupa na godišnjem nivou u iznosu od 569.500 eura. Pravo da učestvuju na javnom nadmetanju imaju sva pravna i fizička, domaća i strana lica, kao i konzorcijumi, ako su kupili aukcijsku dokumentaciju, uplatili depozit u iznosu od 5 % od iznosa početne cijene zakupnine, i to 28.475 eura, potpisali nacrt ugovora i registrovani kao učesnici na aukciji", objašnjavaju u saopštenju.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Poreski inspektori su od 1. maja do 7. jula obavili 805 provjera regularnosti poslovanja poreskih obveznika i utvrdili nepravilnosti kod njih 133, na osnovu čega su izdali 177 prekršajna naloga sa ukupno izrečenim novčanim kaznama od 580,4 hiljade eura.
  Zakonom o budžetu za 2024. godinu planirano je 240.012.958,82 eura za realizaciju 332 projekta ukupne procijenjene vrijednosti 2,9 milijardi eura, a u prvih šest mjeseci 2024. godine potrošeno je 61,2 miliona eura, što je 26% od planiranog iznosa.