Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Odobreno više kredita

euro_14_1
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 05.11.2016. u 15:28

Banke su na kraju avgusta odobrile kredite od ukupno 2,49 milijardi eura, 1,5 odsto više nego u julu.
 

Prema podacima Centralne banke (CBCG), u odnosu na avgust prošle godine odobreno je 0,6 odsto više kredita.

Odnos između kredita i depozita u avgustu je bio niži nego u istom mjesecu prošle godine i iznosio je 0,89 odsto, navodi se u novom Biltenu CBCG.

Banke su po osnovu kredita najviše potraživale od privrede i stanovništva, 77,5 odsto.

Ukupni depoziti su na kraju avgusta na mjesečnom nivou zabilježili rast od 2,2 odsto na 2,8 milijardi eura, dok su na godišnjem nivou porasli od 7,8 odsto.

Oročeni depoziti činili su 45,2 odsto ukupnih, a oni po viđenju 54,7 odsto. Preostalih 0,1 odsto odnosilo se na sredstva na escrow računu.

U strukturi oročenih depozita najveće učešće imali su oni ročnosti od jedne do tri godine, 47,8 odsto. Depoziti ročnosti od tri mjeseca do jedne godine činili su 40,4 odsto.

Ukupni depoziti stanovništva na kraju avgusta iznosili su oko 1,47 milijardi eura, što je jedan odsto više nego u julu, dok su u poređenju sa istim mjesecom prošle godine porasli 4,3 odsto.

U ročnoj strukturi depozita stanovništva, oročeni su činili 55 odsto, a oni po viđenju 45 odsto.

 

CdM

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Novo državno preduzeće za gazdovanje šumama trebalo bi da zaposli 231 radnika u prve tri godine rada, koji će imati za 30 odsto veću zaradu od zaposlenih u državnoj upravi, dok je za prvu godinu rada novog šumarskog preduzeća potrebno obezbijediti 24 miliona eura za obrtna sredstva i nabavku mehanizacije i opreme za rad, saopšteno je iz Akcije za socijalnu pravdu.
Siva ekonomija je ozbiljan problem, jer stvara nelojalnu konkurenciju i ugrožava održivost turističkog sektora, ocijenio je za Pobjedu predsjednik Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva PKCG Ranko Jovović, dodajući da je potrebno standardizovati i legalizovati privatni smještaj. Iako su najave za sezonu dobre, pozvao je na pojednostavljenje procedura za dobijanje dozvola za rad i boravak sezonskih radnika.
Sve vrste goriva od ponoći će pojeftiniti tri do pet centi, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva.