Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Održana Turistička Nova godina: 2019. najbolja u istoriji crnogorskog turizma

ranko
Marija Vujović
  • Autor Marija Vujovic
  • 05.01.2020. u 07:10

Turistička Nova godina, manifestacija koju već 11. godinu organizuje Crnogorsko turističko udruženje, sinoć je održana u hotelu Onogošt. To je bio prvi put da se ovaj događaj organizovao u gradu pod Trebjesom, čime je stavljen fokus na centralni dio zemlje.

Kao i svake godine nakon novogodišnjih praznika, tako je i ove okupila turističke poslenike na jednom mjestu, kako bi predstavili urađeno i rezultate u godini za nama, ali i najavili ono što slijedi.

Ranko Jovović, direktor kompanije Comp comerc i predsjednik Odbora Udruženja turizma u Privrednoj komori Crne Gore kazao je da turistička privreda prošlu 2019. godinu ocjenjuje kao uspješnu, budući da preliminarni podaci govore da je ove godine Crnu Goru posjetio rekordan broj gostiju.

„Za prvih devet mjeseci 2019. godine je ostvareno 2,4 miliona dolazaka što je za 18,3 odsto više u odnosu na isti period 2018. godine i 13,3 miliona noćenja ili 11,3 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, a ostvareno je 1,16 milijardi eura prihoda. Vjerujem da će nas ovi pokazatelji dodatno stimulisati da u ovoj godini budemo još uspješniji, te da će sektor turizma i dalje napredovati u kvalitativnom i kvantitativnom smislu“, naglasio je Jovović.

U prethodnom periodu pokazali su, kako je kazao, spremnost na strpljiv i predan rad kako bi ostvarili zacrtane ciljeve, pa je najavio da će tako biti i u narednom periodu.

„Rezultati koje smo postigli i doprinos koji sektor turizma ima na budžetske prihode, kao i učešće turizma u BDP-u nam daju za pravo da budemo još glasniji prilikom iznošenja barijera sa kojima se susrećemo u poslovanju i zahtjevima prema nadležnima da daju dodatan doprinos razvoju visokokvalitetnog turizma. Nadležno Ministarstvo održivog razvoja i turizma, kao i ostali organi i institucije su u prethodnom periodu uradili dosta stvari da se otkolone problemi sa kojima se svakodnevno susrećemo u poslovanju i očekujemo da se taj trend nastavi, jer samo zajedničkim radom i zalaganjem možemo postići uspjeh i ostvariti postavljene ciljeve“, smatra Jovović dodajući da resor turizma zaslužuje da bude posebno ministarstvo, te da bi takav način organizacije imao pozitivan efekat na dalji razvoj ovog strateškog sektora.

Uspjeh sektora turizma se, kako je naglasio, reflektuje i na ostale privredne grane pa u PKCG žele da daju snažan doprinos razvoju ostalih sektora, a prije svega poljoprivredi odnosno proizvodnji hrani.

„Zato smo sa Ministarstvom turizma, Nacionalnom turističkom organizacijom i IRF-om pokrenuli program „Domaći ukusi“ koji ima za cilj da poveže proizvođače hrane i turističku privredu, kako bi domaći proizvodi bili zastupljeniji u našim hotelima i restoranima. Realizacijom ovog projekta domaći proizvodi će biti značajno dostupiniji stranom turisti, dok će domaći proizvođači poboljšati plasaman proizvoda i dobiti šansu da se dalje razvijaju. Pored toga, svakodnevno smo u Komori i van nje posvećeni i brojim drugim aktivnostima koje imaju za cilj da promovišu domaće proizvođače“, rekao je on.

Žarko Radulović, predsjednik pomenutog udruženja koje okuplja 80 odsto turističke privrede, kazao je da je u godini za nama ostvareno milijardu i 100 miliona prihoda od turizma, te da „to u istoriji turizma Crne Gore nikad nije bilo“.

On je naglasio da je ova godina dokaz da je najvitalniji dio privrede Crne Gore upravo turistička privreda, te da se ponosi svima koji se nalaze u ovoj branši.

„Ja najavljujem za iduću godinu ne milijardu i 100 miliona, nego preko. Neće značajno biti više, jer polako dolazimo do limita. Mi smo stavili u funkciju skoro maksimalno naše kapacitete. Nama treba malo veći aerodrom, nama treba još više aviona, hotela da bi to bilo milijardu i po ili dvije. Ja sam siguran u narednih 10 godina da ćemo preskočiti dvije milijarde, ali o tom potom“, poručio je on.

Direktorica Nacionalne turističke organizacije Željka Radak Kukavičić kazala je da je 2019. godina bila rekordna godina po svim parametrima.

„Prošlu godinu karakteriše značajno duža turistička i predseona i postsezona, sa većim brojem posjetilaca. Takođe, bolja povezanost Crne Gore sa svim evropskim centrima i, što je najvažnije za nas, rast broja gostiju sa zapadno-evropskih tržišta, tržišta sjeverne Evrope, sa dalekih tržišta, posebno sa tržišta Kine. Naravno, tu su tradicionalno i gosti iz regiona i vjerujem da ćemo i u 2020. godini nastaviti sa tako dobrim trendovima“, naglasila je ona i dodala da su 2020. krenuli sa dobrim rezultatima, pa je u novogodišnjim danima u Crnoj Gori bilo oko 60.000 turista.

Damir Davidović, ispred resornog ministarstva kazao je da svi pomenuti rezultati daju razlog da budu ponosni.

„I treba da budemo ponosni na našu privredu koja svake godine uspijeva da odgovori na što kvalitetniji i što bolji način svim novim trendovima koji se dešavaju, novim obavezama, novim potrebama koje imaju turisti“, zaključio je on.

Turistička Nova godina do sada se održavala na Primorju.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Reforma penzionog sistema biće definisana fiskalnom strategijom i nema bojazni od gašenja Fonda PIO, poručuju iz Pokreta Evropa sad, a nakon izjave ministra finansija Novice Vukovića, koji je kazao da se kroz program Evropa sad 2 planira korekcija penzijskih doprinosa.
Benzin je od danas skuplji dva centa, dok je cijena eurodizela niža jedan cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva.