Okrugli sto: Predstavljeni IPA 1 i IPA 2 programi

ipa2
Marija Vujović
  • Autor onogost.me
  • 11.11.2016. u 11:51

Tehnopolis je danas bio domaćin okruglog stola “Podrška EU – iskustva, prepreke, izazovi i primjeri dobre prakse“.

O podršci Evropske unije (EU) Crnoj Gori i perspektivama 2014 – 2020 govorila je Ivana Glišević Đurović, v.d. generalnog direktora Generalnog direktorata za koordinaciju programa pomoći EU.

„Program IPA 1 sadrži pet komponenti i to: podrška tranziciji i jačanje institucija, prekogranična saradnja, regionalni razvoj, razvoj ljudskih resursa i poljoprivreda i ruralni razvoj. U prethodnoj finansijskoj perspektivi na raspolaganju je bilo 245 miliona eura, a procenat dosadašnjih ugovora iznosi preko 90 odsto“, istakla je Glišević Đurović.

Oblasti u kojima su utrošena ova sredstva su, prema njenim riječima, životna sredina, saobraćaj i infrastruktura, poljoprivreda i ribarstvo, vladavina prava, ljudska prava i civilno društvo.

„Što se tiče programa IPA 2, Evropska komisija će za navedeni period izdvojiti 270,5 miliona eura podijeljenih u osam sektora koji podrazumijevaju demokratiju i upravljanje, vladavina prava i temeljna prava, životna sredina i klimatska akcija, saobraćaj, konkurentnost i inovacije, obrazovanje, zapošljavanje i socijalna politika, poljoprivreda i ruralni razvoj, regionalna i teritorijalna saradnja“, dodala je ona.

Posebno se osvrnula na prekogranične i transnacionalne programe u kojima učestvuje Crna Gora, a čija vrijednost iznosi 860 miliona eura za sedmogodišnji period. Ona je apelovala da se svi zainteresovani prijave na vrijeme jer su prvi pozivi za dostavljanje projekata do kraja ove ili početka iduće godine.

Tamara Todorović, menadžer za implementaciju projekta u NVO FORS Montenegro, naglasila je da je finansijska podrška EU veoma važna za dostizanje evropskih standarda u najvažnijim društvenim oblastima i unapređivanju kvaliteta života građana.

„Učešće u programima Unije za Crnu Goru predstavlja značajnu mogućnost za napredovanje i ispunjavanje kriterijuma za članstvo u Evropskoj uniji i omogućava aktivno učešće državnih institucija i ustanova, privatnog sektora i organizacija civilnog društva, čime se dodatno osnažuje njihova uloga. Takođe, učešće u ovim programima predstavlja veoma dobru pripremu za korišćenje ostalih fondova Evropske unije, koji će Crnoj Gori biti dostupni kada postane zemlja članica“, zaključila je ona.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Vjetroelektrane Krnovo i Možura trenutno su jedine vjetroelektrane u Crnoj Gori i u privatnom su vlasništvu. Za dvije godine na lokaciji Gvozd biće sagrađena još jedna, ali će je graditi nacionalna energetska kompanija. Zašto se Elektroprivreda Crne Gore odlučila na taj korak, koliko će to koštati građane, kakav je potencijal i perspektiva ovog izvora energije istraživala je TVCG.
Državne kompanije, Rudnik uglja i Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) već više od pola godine kriju većinu podataka o broju ljudi koje su zaposlili, a ta praksa se nastavila i nakon raspisivanja lokalnih izbora, saopšteno je iz Mreže za afirmaciju NVO sektora (MANS).
Skupština akcionara Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) na sjednici koja je zakazana za 3. oktobar odlučivaće o kupovini imovine nikšićke Željezare, saoštio je za Portal RTCG predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović.