Okrugli stolovi o Nacrtu zakona o korišćenju energije iz obnovljivih izvora

pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 10.02.2024. u 16:11
Ministarstvo energetike i rudarstva organizovaće naredne sedmice u Podgorici tri okrugla stola o Nacrtu zakona o korišćenju energije iz obnovljivih izvora.

Okrugli sto će u ponedjeljak biti organizovan za energetske subjekte i nezavisnog regulatora, u utorak za privredne subjekte, organe, organizacije i udruženja, a u srijedu za nevladine organizacije i zainteresovanu javnost.

Svi okrugli stolovi će se održati u staroj zgradi Vlade u periodu od deset do 14 sati.

“U cilju transparentnosti postupka izrade Nacrta zakona o korišćenju energije iz obnovljivih izvora, Ministarstvo organizuje okrugle stolove kako bi sva zainteresovana javnost uzela učešća u izradi ovog važnog dokumenta u procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji (EU) i kako bi što veći broj zainteresovanih organa, organizacija, udruženja i pojedinca dalo svoj doprinos unaprjeđenju kvaliteta teksta”, saopštili su iz Ministarstva.

Obaveza Crne Gore je da, kao članica Energetske zajednice (EZ) i kandidat za članstvo u EU, implementira propise Unije i iz oblasti energetike.

Ministarstvo će, kako je najavljeno, pored okruglih stolova istovremeno omogućiti svim zainteresovanim da do 16. februara dostave primjedbe, predloge i sugestije na Nacrt zakona o korišćenju energije iz obnovljivih izvora.

“Odlukom EZ je utvrđena obaveza da do 31. decembra 2022. godine izvršimo transponovanje i implementaciju direktive o promociji korišćenja energije iz obnovljivih izvora, prilagođene na nivou EZ. Ovom direktivom se utvrđuje zajednički okvir za promociju energije iz obnovljivih izvora i postavlja cilj za udio energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj finalnoj potrošnji energije u 2030. godini, za članice EZ. Za Crnu Goru taj cilj je 50 odsto”, dodaje se u saopštenju.

U vezi sa tim, Nacrtom je izvršeno usklađivanje sa navedenom direktivom, čime je istovremeno uređen i postupak kako bi se dostigao zacrtani cilj od 50 odsto udjela energiije iz obnovljivih izvora u finalnoj potrošnji.

Ovim Nacrtom se propisuju i pravila o finansijskoj podršci za električnu energiju iz obnovljivih izvora, o sopstvenoj potrošnji takve električne energije, o upotrebi energije iz obnovljivih izvora u sektoru grijanja i hlađenja i sektoru saobraćaja, o regionalnoj saradnji, o garancijama porijekla, o administrativnim postupcima i informacijama i osposobljavanju.

“Pored toga, utvrđuju kriterijumi održivosti i uštede emisije gasova sa efektom staklene bašte za biogoriva, biotečnosti i goriva iz biomase”, dodali su iz Ministarstva.

Hitnost postupka zahtjeva brzo djelovanje pri pripremi Nacrta, a razlog hitnosti je finansijska podrška iz EU fondova i povoljni kreditni aranžmani sa Svjetskom bankom(SB).

Primjedbe, predlozi i sugestije dostavljaju se u pisanoj formi na adresu Ministarstva, ili u elektronskoj formi na mejl [email protected] i [email protected].

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Ministarstvo energetike i rudarstva objavilo je nove cijene goriva po kojima će benzin od ponoći poskupiti po četiri centa, a eurodizel cent.
  Vrijednost realizovanog platnog prometa za 21 radni dan u januaru iznosila je 1,39 milijardi eura, što je 50 odsto manje nego u decembru, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).
  Prema poslednjim raspoloživim podacima Kreditnog registra Centralne banke Crne Gore, fizičkim licima su na dan 31. decembra 2023. odobrena 593 miliona eura (bruto glavnica) stambenih kredita.