Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Ostaje snižena stopa PDV-a na promet hrane i pojedinih pića u restoranima

pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 26.12.2023. u 15:17
Od 1. januara ostaće snižena stopa PDV-a od sedam odsto na promet hrane i pojednih vrsta pića u restoranima i ketering objektima, saopšteno je iz Uprave prihoda i carina (UPC).

"Radi blagovremene pripreme i pravilnog informisanja poreskih obveznika i javnosti, Uprava prihoda i carina (UPC) podsjeća poreske obveznike na odredbe Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost od 29. decembra 2022. godine čija odložena primjena počinje od 1. januara 2024. godine. Odredbama Zakona je predviđeno da će se promet hrane i jasno preciziranih vrsta pića u ugostiteljskim objektima kategorisanim kao restorani i ketering objekti vršiti po sniženoj stopi PDV od 7 odsto", navode iz Uprave prihoda i carina.

Ističu da istim odredbama Zakona 31. decembra 2023. godine predviđen je prestanak važenja norme shodno kojoj se promet hrane i pojedinih vrsta pića vršio po sniženoj stopi PDV od 7 odsto u svim ugostiteljskim objektima.

"Naime, Zakonom je propisano kod kojih vrsta prometa proizvoda i usluga se porez na dodatu vrijednost obračunava po sniženoj stopi od 7 odsto, bliže određenje proizvoda i usluga dato je Pravilnikom o utvrđivanju proizvoda i usluga koji se oporezuju po sniženoj stopi PDV. Usluge pripremanja i usluživanja hrane i pića i napitaka, osim alkoholnih pića, gaziranih pića sa dodatkom šećera, kao i pića sa dodatkom kafe do kraja 2023. godine oporezuju se po sniženoj stopi od 7 odsto u svim ugostiteljskim objektima", navode se u saopštenju.

Iz Uprave prihoda i carina kažu da će se od početka 2024. godne, po sniženoj stopi od 7 odsto oporezivati usluge pripremanja i usluživanja hrane i bezalkoholnih gaziranih pića čiji pregled je dat u Pravilniku i to isključivo u objektima koji su shodno Zakonu o turizmu i ugostiteljstvu kategorisani kao restorani i ketering objekti i koji posjeduju dozvolu za obavljanje djelatnosti izdatu od nadležnih organa na način utvrđen pomenutim Zakonom.

Napominju da se pod ketering uslugama ne smatra dostava hrane.

"Zakonom o turizmu i ugostiteljstvu (član 69) propisano da se u ugostiteljskom objektu mogu pružati ketering usluge na osnovu ugovora na duži period i to za potrebe ishrane zaposlenih, djece u predškolskom, školskom i produženom boravku, za potrebe organizovanih skupova (svadbe, prijemi, banketi, rođendani), kao i za potrebe usluga u vazduhoplovima i na plovnim objektima", navode iz Uprave prihoda i carina.

Promet gazirane i negazirane flaširane vode vrši se po standardnoj stopi od 21 odsto.

 

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Isplata penzija za jun počinje danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore.
  Niko se ne kocka sa Fondom PIO i sve penzije, osim minimalnih biće uvećane već u januaru, kazala je gostujući u Jutarnjem programu TVCG ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić.