Otvoreni Dani meda: Nastavljamo borbu protiv falsifikovanog meda, pčelarima do kraja godine savremena oprema

izlagaci_svi
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 22.09.2018. u 10:14

Na platou ispred Robne kuće „Nikšićanka“, uz prisustvo preko 30 izlagača, danas je zvanično otvorena tradicionalna manifestacija "Dani meda 2018".

Tom prilikom je potpredsjednik Vlade Crne Gore Milutin Simović istakao da je ova godina rekordna u poslednjih 20 godina, te da to nije slučajno, već rezultat vrijednog rada pčelara, strpljenja, istrajavanja i nadanja u prethodnim oskudnim godinama.

„I ove godine ste nagrađeni sa tih rekordnih 15 do 20 kg po jednoj košnici. Ova rekordna godina nastaje kao rezultat povoljnih meteoroloških uslova koje su obilježile centralni i južni dio Crne Gore. Nažalost, moramo konstatovati da na sjeveru Crne Gore ova godina je takođe bila oskudna, ali ih nećemo ostaviti same, podržaćemo ih kao što smo u prošloj godini podržali pčelare širom Crne Gore, da bi njihova društva izimili na kvalitetan način i spremili se, nadam se, za bolju iduću godinu i na sjeveru Crne Gore“, kazao je Simović dodajući da ovi rezultati nastaju i zbog kontinuiranog partnerstva koje kreiraju sa nivoa Vlade, Ministarstva preko Saveza udruženja pčelara Crne Gore.

Simović je njima danas obećao i modernu opremu.

„Kazali smo da naši pčelari moraju biti opremljeni sa jednom savremenom linijom za pakovanje meda i imaće je do kraja godine, novu opremu, savremenu opremu u kojoj će naš kvalitetni med biti upakovan u jednu savremenu ambalažu koja će biti kvalitetno dizajnirana i tako kvalitetan med u tako savremenoj ambalaži biti ponuđen potrošačima širom Crne Gore, a ja sam ubjeđen ubrzo u regionu i dalje“, vjeruje on.

Takođe su se, kako je rekao, dogovorili da obrate posebnu pažnju na dešavanja na tržištu meda i drugih pčelinjih proizvoda.

„Vidjeli ste da smo pokrenuli jednu snažnu kontrolu na tržištu i da smo konstatovali da, nažalost, na tržištu još uvek imamo brojne primjere falsifikovanog meda, meda koji ugrožava, prije svega, zdravlje naših potrošača, meda koji nelojalno konkuriše domaći pčelarima i na adekvatan način smo izašli u susret tom izazovu. Ja sam siguran da ćemo u narednim mjesecima obezbijediti da sve ono što se nalazi na tržištu bude originalni crnogorski med ili drugi med koji dolazi iz uvoza, ali koji podliježe kontroli i koji ima određene garancije njegove zdravstvene bezbjednosti. U tom pravcu već smo u jednom dobrom iskoraku nabavke nove savremene laboratorije koja će biti u mogućnosti da blagovremeno i adekvatno reaguje na te pojave“, najavio je Simović i dodao da su i ove godine nastavili sa brojnim mjerama podrške u sektoru pčelarstva.

„I ove godine mladi pčelari su podržani i mogu sa zadovoljstvom da konstatujem da nikšićko Udruženje pčelara, koje inače broji 220 članova i jedno je od najbrojnijih i najorganizovanijih pčelarskih udruženja u Crnoj Gori sa oko 7.000 košnica, u ovoj godini bogatije za osam mladih pčelara, koji su takođe bili podržani u sklopu projekta „Mladi pčelari“, a imali smo ih na nivou Crne Gore ukupno 124. Nastavili smo sa nabavkom voska, nastavili smo sa projektima koji znače dodatnu zaštitu zdravstvenog stanja naših pčelinjih društava, edukacijom pčelara, izdavanja časopisa o pčelarstvu“, podsjetio je on dodajući sa su sve te aktivnosti izraz partnerstva i podrške.

A da je veoma lijepo danas biti u gradu pod Trebjesom i zajedno uživati u ljepoti izloženih štandova, ukusu ima meda i ostalih čarobnih proizvoda koji su na njima kazao je Radule Miljanić, predsjednik Saveza udruženja pčelara Crne Gore.

„Pčele i pčelarstvo nas svakog dana zbližavaju sve više, okupljaju naš u jednu veliku porodicu prijatelja koju svi zajedno moramo brižno čuvati i poštovati. Od pčela treba da učimo kakav odnos prema radu treba da imamo, kako da se međusobno poštujemo i živimo skladno jedni sa drugima. Pčelarstvo u Crnoj Gori nastavlja da se razvija, a Savez pčelarskih organizacija i Ministarstvo poljoprivrede, kroz različite programe, pružaju podršku pčelarima. Na ovaj način zajednički ćemo stvarati nove vrijednosti i ostvarivati veće rezultate. Bez dileme, linija uspjeha crnogorskog pčelarstva ima izraziti smjer najviše“, jasan je on.

U ime Pčelarske organizacije Nikšić obratio se predsjednik Vojin Đukanović koji je naglasio da se ova manifestacija organizuje u našem gradu preko 20 godina, povodom Dana oslobođenja Nikšića. Takođe je istakao da učestvuje preko 30 izlagača iz svih krajeva Crne Gore i susjednih država, što ukazuje na to da je pčelarska godina bila vrlo uspješna.

„Prošla pčelarska godina je na području naše opštine, a i cijele države bila vrlo loša, a mi pčelari smo održali pčelinja društva samo zahvaljujući razumijevanju i podršci Ministarsva poljoprivrede, ali je zato ova godina bila rodna, izuzev sjevera Crne Gore i jedna od najboljih u zadnjih 20 godina. Ono što je veoma bitno to je da će posetioci ove izložbe moći da probaju i kupe zdrave pčelinje proizvode, proizvedene u ovim našim zdravim i lijepim predjelima, jer ne treba zaboraviti da je prije četrdesetak godina med sa ovih područja dobio prvu nagradu u Briselu“, podsjetio je on i poželio da naredne godine budu rodne i za pčelare i sve ostale poljoprivredne proizvođače.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Isplate iz Alimentacionog fonda, koji je osnovan 1. novembra prošle godine, obustavljene su i neće ih biti sve do najavljenih izmjena Zakona o privremenom izdržavanju djece.