Pad cijena na svjetskom tržištu ne vidi se u prodavnicama

supermarket-949913_960_720_1_0
pixabay.com
  • Autor onogost.me
  • 09.08.2022. u 12:20
I dok skuplje gorivo dovodi do opšteg poskupljenja, u obrnutom slučaju prodavci ne reaguju. Tako u našim marketima skorije namirnice neće biti jeftinije, piše portal RTCG. Pored građana i u Vladi ukazuju na neopravdane marže, ali administrativnih mjera za ograničenje cijena nema.

Dok su cijene nafte i prehrambenih proizvoda na svjetskom tržištu u blagom padu, u crnogorskim prodavnicama se to ne vidi.

A budžet naših građana moraće da istrpi još neko vrijeme, jer u prodavnicama, sudeći po najavama, skorije neće doći do smanjenja cijena.

Dobavljači koje je kontaktirala TVCG tvrde da sve zavisi od maloprodaje, dok iz trgovinskih lanaca kažu da cijene diktiraju upravo distributeri.

“Naše maloprodajne cijene apsolutno zavise od cijena po kojima dobavljači isporučuju robu, pogotovo osnovne životne namirnice (brašno, ulje, šećer) gdje su maloprodajne cijene i marže regulisane od strane države”, kaže za TVCG Jelena Obradović, menadžer nabavke Franca marketa.

I dok i dobavljači i trgovinski lanci odbacuju odgovornost, vicepremijer Vladimir Joković, u cijeloj priči vidi ko zaslužan za neopravdano visoke cijene u prodavnicama.

“Pojedinci koji se bave trgovinom prave takvu atmosferu da će doći do kolapsa kako bi možda opravdali svoje visoke marže”, kaže Joković.

Analitičar Predrag Drecun uzrok visokih cijena vidi u najavama recesije i globalne krize. Ta neizvjesnost, kako kaže, utiče i na trgovce.

“Dokle god procjenjuju trgovci i ljudi u biznisu da je ta neizvjesnost izvjesna i dokle god nemaju pokazatelje kojim će da izmjere koliko će trajati recesija ponašaće se ovako. Dokle god tržište može da apsorbuje robu po toj cijeni oni neće spuštati cijenu, a administrativnih mjera i zabrana nema tako da se sve oslanja na zakonima tržišta”, naveo je Drecun.

Drecun vjeruje da će se cijene u prodavnicama stabilizovati na neko vrijeme.

“Međutim, dok god traje globalna kriza možemo očekivati kolebanja na tržištima”, zaključuje on.

Izvor: rtcg.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

1

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

U Crnoj Gori se prema posljednjim podacima odmara oko 33 hiljade turista, što je 20 odsto više u odnosu na prošlu godinu, saopštila je direktorica Nacionalne turističke organizacije (NTO) Ana Tripković Marković. Kaže i da smo u na 70 odsto rekordne 2019.
Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) odlučio je da se popust za električnu energiju za domaćinstva, koji je važio od 1. jula do 30. septembra, primjenjuje do kraja godine.