Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Pavićević: Vozovi kupljeni u Španiji nikada nijesu bili skroz ispravni

onogost.me
 • Autor onogost.me
 • 24.02.2024. u 08:26
Vozovi koji saobraćaju u Crnoj Gori stari su po 40 i 50 godina, a u preduzeće Željeznički prevoz Crne Gore (ŽPCG) malo se ulagalo.

I dok iz ŽPCG tvrde da su vozovi bezbjedni i da sigurnost putnika nije ugožena, Mirko Rmandić iz NVO “Vozom kroz Crnu Goru” tvrdi suprotno, optužujući menadžment za loše stanje u ovom preduzeću.

Izvršna direktorica ŽPCG Ilinka Pavićević tvrdi da je to državno preduzeće odavno zapostavljeno i zaboravljeno od strane države.

“ŽPCG je državna firma. Vlada je ta koja treba da ulaže u te resurse. Naša vozna sredstva su stara po 40-50 godina. Lokomotive su iz 1976. godine”, požalila se Pavićević.

Pavićević je kazala da tri voza koja su kupljena u Španija nikad nisu bila skroz ispravna.

“Vozovi su nabavljeni 2013. godine. Imamo ogromne probleme oko nabavljanja rezervnih djelova, upravo zbog kašnjenja i nabavki”, pojasnila je ona.

A bezbjednost saobraćaja je bila upitna zbog rezervnog dijela – mikroprekidača koji na tržištu košta od 15 do 20 eura.

“Mi ga nijesmo imali, jer nije urađena kvalitetna priprema. Bivši direktor Slaven Šestović nije trebovao na vrijeme nabavku mikroprekidača. Na našem tržištu tih mikroprekidača nema”, poručila je ona.

Ona je kazala da je odgovornost adresirana na Šestovića protiv kog se inače vodi disciplinski postupak, jer nije pripremio planski pregled.

“Mikroprekidači nisu djelovi koji utiču na bezbjednost vozova. Bezbjednost putnika nije bila ugrožena”, tvrdi Pavićević.

Direktor Uprave za željeznice Denis Lukač smatra da je odgovornost na imaocu vozila.

“Ta vozila su dobila sertifikat. Treba istražiti do kraja odgovornost. Nisam sklon ocjenjivanju unaprijed, ali ova stvar se mora raščistiti. Treba prenijeti poruku javnosti da su vozovi bezbjedni”, smatra Lukač.

Prema njegovim riječima, ljudi potpisom garantuju za bezbjednost.

“Naš organ je nezavisan i nemam pravo da komentarišem. Ne želim da prejudiciram, a u svakom momentu se može provjeriti hronologija događaja”, dodao je Lukač.

Generalna direktorica Direktorata za željeznički saobraćaj Dragana Lukšić mišljenja je da mikroprekidač ne utiče na bezbjednost saobraćaja.

“Došlo je do propusta i procedura, a što se tiče bezbjednosti nije ugrožen. Sporo se donose odluke, a mi nemamo vremena za čekanje”, kazala je ona.

Prema njenim riječima, svi radnici hijerarhijski prate bezbjednost i kontrolu vozova.

“Inženjeri su tu da prate stanje. Vršimo stalni nadzor, tu su kontrolni i servisni pregledi. Mi zauzimamo stav da vozila moraju biti u potpunosti ispravna”, poručila je Lukšić.

Rmandić: Pavličić je odgovorna za bezvjednost vozova, ona treba da vodi računa

Mirko Rmandić iz NVO “Vozom kroz Crnu Goru” kazao je da je Pavličić obavezna da vrši bezbjednost vozova.

“Ona je bila rukovodilac vuče u lokalnom saobraćaju, a inače je diplomirani mašinski inženjer i trebala je da vodi računa o svemu što se dešava. Ja samo iznosim mišljenje relevantnih organa i unutrašnje kontrole”, dodao je Rmandić.

Poručio je da u njegovoj NVO nema politike.

“Sve je isključivo kod nas vezano za bezbjednost saobraćaja i vozova. Ja inače ne iznosim nijednu informacije iz firme na društvenim mrežama koje je zabranjena pravnim aktom u firmi. Ali, ne zamijeniti mikročip koji je preporučila fabrika i tvrditi da zbog toga nije ugrožena bezbjednost je za mene totalno neshvatljivo. Ne mogu da vjerujem šta sam večeras čuo od gospode u ovoj emisiji”, kazao je Rmandić.

OŽVS u milionskim dugovima, imaju najmanje plate

Predsjednik Odbora direktora Održavanja željezničkih voznih sredstava (OŽVS) Vladan Gačević kazao je da to preduzeće mjesečno plaća 35.000 eura na ime kamata poreza i doprinosa državi.

“Dug naše kompanije je četiri i po miliona eura. Ta cifra se iz dana u dan mijenja. Svakim danom nam je sve gora i gora situacija”, istakao je Gačević.

Ukoliko se OŽVS spoji sa ŽPCG, Željeznički prevoz će preuzeti dugove i obaveze, tvrdi Gačević.

“Mi želimo da sačuvamo održavanje i da ne uđemo u stečaj. Trenutno imamo 190 randika. Ostaće svi, ko bude želio, naravno. Imamo najmanje plate u željezničkom sistemu, porezi i doprinosi su se gomilali godinama. Zaista se nije se ulagalo u novu opremu”, upozorio je Gačević.

Miroslav Babović iz reprezentativnog sindikata ŽPCG mišljenja je da se manipuliše sa bezbjednošću saobraćaja.

Na djelu je, kako tvrdi, i trgovina osjećanjima i sjećanjima na tragičnu nesreću na Bioču.

“Bezbjednost saobraćaja nije ugrožena, to tvrdim. Mašinovođe su uvrijeđene sa svim što se dešava”, istakao je on.

Govoreći o spajanju OŽVS sa ŽPCG, Babović je kazao da radnici Željezničkog prevoza nisu obaviješteni o pripajanju OŽVS.

“Da li će to ugroziti ŽPCG? Treba napraviti plan. Nove kolege dolaze, može se zadesiti da se neka radna mjesta poklapaju. Ako se OŽVS spoji, mora se desiti sistematizacija radnih mjesta”, dodao je on.

Podsjetio je da je to preduzeće 2023. godine imao najveći prihod u istoriji.

“Od prodaje karata smo mnogo profitirali. Imamo najbolji kolektivni ugovor do sada. Žao mi je što se ŽPCG godinama u medijima predstavlja kao negativna kompanija”, zaključio je Babović.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  2

  1. Izvrsna Direktorica a nije upoznata , da je izgubila sudski spor od 70 hiljada eura. pa kako to da nezna gde ide novac i nije jedini izgubljeni spor za 2023 god. ima ih mnogo krije sve od javnosti . daje velike bonuse Sindikatu i ostalim sluzbama da je stite . maltetira radnike , dijeli resenja posle par mjeseci rada , diskrimise radnike po skolskoj spremi…
   i jos mnogo kriminalnih stvari u preduzecu . .

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  U bioskop Cinema 213 ove sedmice stiže pet novih filmova – animacija “Nojeva barka”, horor “Bezgrešna”, akcija “Građanski rat: Svakom carstvu dođe kraj”, drama “Anatomija pada” i animacija “Nina i ježeva tajna”.
  Odbijena je ponuda "8B Kapitala" švajcarske firme u vlasništvu Igora Šamiza, za zakup pogona Čeličane i Kovačnice, u sklopu nikšićke Željezare. Pojašnjeno je da kompanija nije dostavila bankarske garancije i depozit od 150.000 eura
  Povodom 200 godina od rođenja pjesnika Branka Radičevića nikšićka Javna ustanova „Zahumlje“ u okviru tribine „Svobodijada“ raspisala je literarni konkurs za učenike osnovnih i srednjih škola iz Crne Gore.