Penzije veće za 2,08 odsto

pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 06.02.2024. u 07:59
Redovno usklađivanje januarskih penzije iznosiće 2,08 odsto, konstatovao je juče Upravni odbor Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja na osnovu podatka o kretanju inflacije i prosječnih zarada u posljednjem kvartalu prošle godine.

Prema ranijoj izmjeni Zakona o PIO, minimalna penzija za januar iznosiće 450 eura, za sve penzije osim za srazmjerne. Za isplatu penzije ove godine će trebati 737 miliona eura, što je za 176 miliona više nego lani.

Novim Zakon je predviđeno da se redovna četvoromjesečna usklađivanja penzija neće odnositi na prethodni iznos minimalne penzije naredne dvije godine.

“Ovo usklađivanje se odnosi na sve penzije osim na one koje su na dan 1. septembar (prethodno usklađivanje) iznosile 296,35 eura (dosadašnji iznos najniže penzije). Sve penzije u intervalu od stare najniže do ove nove od 450 eura se usklađuju ali će im se isplaćivati razlika do iznosa od 450 eura sve dok, na osnovu zakonskih usklađivanja, ne dostignu i prestignu ovaj iznos”, pojašnjeno je “Vijestima” nezvanično iz Fonda PIO.

Ovo znači da će službe Fonda PIO za sve penzionere koji su imali penzije između 296,35 i 450 eura formalno obračunavati redovna usklađivanja, ali će im isplaćivati iznos od 450 eura sve dok iznos njihove penzije ne pređe tu granicu.

Iz Vlade je ranije najavljeno da su ovo ograničenje uveli, kako bi se vremenom smanjila razlika između penzionera koji imaju uslove samo za minimalnu penziju i onih koji imaju više godina staža i koji su bili osiguravani na veće iznose zarada.

Za srazmjerne penzionere, koji primaju više penzija iz republika bivše Jugoslavije, za sada ne važi ovo povećanje minimalne penzije. Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja su najavili da rade analize novog rješenja kako bi i njima povećali primanja.

Prema prošlogodišnjim izmjenama Zakona o PIO, penzije se usklađuju tri puta godišnje 1. januara, 1. maja i 1. septembra, na osnovu četvoromjesečnih podataka o rastu zarada i inflacije, na osnovu podataka Monstata, tako što se veća stopa rasta pomnoži sa 0,75 i niža sa 0,25, a zbir nova dva broja predstavlja procenat usklađivanja. Upravni odbor nema mogućnost uticaja, već samo konstatuje rezultat iz matematičke formule.

Sedmočlani Upravni odbor Fond PIO je u nekom obliku vanrednog stanja od decembra 2022. godine kada je tadašnja Vlada od četiri svoja predstavnika smijenila troje Aliju Košutu, Marka Kastratovića i Jadranku Milošević, dok je ostao samo Kemal Đečević. Troje preostalih članova su predstavnici Saveza penzionera Branko Vešović, Unije poslodavaca Danilo Kaluđerović i sindikata Željko Burić.

Da bi odluke bile usvojene za njih moraju glasati sve četvoro sadašnjih članova. Nova Vlada je izabrana prije tri mjeseca, ali još nije popunila svoj dio Upravnog odbora

Izvor: Vijesti.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  13

  1. Tatjana Pejović

   Kako vas nije sramota, da povećajte 2,08 posto a to je 10e a nemojte ni to jer nas vrijeđate i ponižava te, kao da ste vi nam zaradili penziju.

  2. Sramno,ponizavajuce!”Evropa sad”rijesila po drugi put da obezvrijedi penzije koje nijesu minimalne.Niko nam ih nije poklonuo,postojala su pravila ista za sve Ovo je nevidjeno sto Mijoljko radi.Nek uvede svima u Crnoj Gori ista primanja.Okomio se na one koji su dali najveci radni doprinos nasoj jedinoj drzavi.Imali ko da nas organizuje da se cuje nas glas,to je jedini nacin u ovo bezakonito vrujeme

   1. Blizu 70 god radnog staza ima li smo ja i pokojni suprug dosla sam do toga samo da prezivljavam. pola penzije dajem za preglede i ljekove . SRAMNO DA NE MOZE BITI SRAMNIJE

  3. Ovo je nesto sto je za svaku osudu…
   Sramota…..
   kako vas iz vlade nije sramota sta ste uradili sa Penzionerima
   poreze za stanove ste povecali 30%
   od cega da platimo..
   S R A M O T A

   1. Sramota cene skaču a penzije , šta da jemo, a kako da platimo dažbine . Kako smanjenje . pa to smo mi zaradili. Plaćali penzionsko i socijalno a vi da smanjite. SRAMOTA ZA CELO RUKOVODSTVO OVE DRŽAVE. GLASALI ZA VAS ,POBEDILI STE A VI SAD DA SMANJITE PENZIJE. TO NAS ČASTITE ZA POBEDU. SRAMOTA

  4. Branka kljajić

   imam kredit koji sam podigla da bih redovno plaćala račune. Primala sam 230e od tog iznosa prvo platim sve račune kupim lekove i uvijek pratim rođendane svojih unučadi jednom godišnje dođe i porez veliki na mali stan u kojem stanujem. Stan se vodi kao poslovni i ne postoji mogućnost da ga upišem kao stambeni prostor. ovo povećanje je spas za penzionere kojim je to jedina pomoć za sad da prežive a ne duguju ako vode računa svakom euru. Iskreno hvala!

  5. S.ezana Milocevic

   zar nam predsednik nije obecao penzije vece i da će pratiti rast plata.
   u Maksiju sad sam došla sve poskupelo

   Mi penz smo verovali predsednika koji ao mala deca

   1. Ovo je nevidjeno i sramno! Nemam nista protiv povecanju minimalnim penzijama! A sta smo mi sa punim radnim stazom i sa visom skolom,zar nama netreba da zivimo dostojnim zivotom pod stare dane! Sramota i tuga! Dali znate kako se osecamo ovako stari i bolesni? Ali kad vidim kolike plate imate vi koji nama odredjujete sudbinu,dodje mi da kukam naglas! I jos nesto nece ni vama goreti do zore! Kako smo vas doveli do tog polozaja mozemo vas i skinuti!😡

  6. Ovo je nevidjeno i sramno! Nemam nista protiv povecanju minimalnim penzijama! A sta smo mi sa punim radnim stazom i sa visom skolom,zar nama netreba da zivimo dostojnim zivotom pod stare dane! Sramota i tuga! Dali znate kako se osecamo ovako stari i bolesni? Ali kad vidim kolike plate imate vi koji nama odredjujete sudbinu,dodje mi da kukam naglas! I jos nesto nece ni vama goreti do zore! Kako smo vas doveli do tog polozaja mozemo vas i skinuti!😡

   1. Sramota , znači povećanje od 10 do 15 e , umjesto da je 10% Obmanuli ste većinu naroda , svojim slatkorečivim obećanjima . I glasali vas . Tako im i treba . Kažete , narod se nije žalio, dok Milo bio na vlasti . Kako da se žali , znali su da se ne može izjednačiti 15g radnog staža sa 40 g . Zar je to za upoređivanje ! Tada je jedan kg pršute bio 7 eura . Pitam vas ? Koliko danas košta jedan kilogram pršute ? Znači nijesu imali razloga da se žale . Ne okrećite sve na političku konotaciju . Ovo nigdje nema na svijetu , samo kod nas !

    1. Ništa se ne zalijte sad, gdje ste da masovno strajkujete, da se cuje javno glas, a ne samo konstatacija i politicara i građana, i na tome ostane.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Ministarstvo energetike i rudarstva objavilo je nove cijene goriva po kojima će benzin od ponoći poskupiti po četiri centa, a eurodizel cent.
  Animirani film „Maša i medvjed – još zabavnije“ i „Dobar šef“ biće prikazani danas u Nikšićkom pozorištu. Projekcija filma „Maša i medvjed – još zabavnije“ biće u dva termina, 10h i 12h, a „Dobar šef“ sa početkom u 20h.